Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopty

Upiec 2 biszkopty kakaowe , jeden w blaszce o średnicy 30 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm.

Kiedy biszkopty całkowicie ostygną , przeciąć każdy na 3 części

Masa wiśniowa:

3 budynie wiśniowe

1,5 litra mleka

cukier waniliowy

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka maki pszennej

masło

margaryna ,,Kasia,,

Wiśnie ze słoika ( 900 ml.)

Masa wiśniowa:

750 ml mleka zagotować .Budynie , cukry i mąki rozrobić w pozostałym mleku i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając.

Ostudzić. Margarynę i masło utrzec dodając po łyżce budyniu, dodać wiśnie ze słoika ( bez pestek) .

Galaretka :

4 galaretki wiśniowe

gorzka czekolada

1,5 litra wody

w gorącej wodzie rozrobić galaretki , dodac pokrojoną w kawałki czekolade, mieszać aż sie rozpuści.

Masa z pianek marshmallow do pokrycia tortu:

[LINK NIEAKTUALNY]

Osobno robimy duży tort i mały. Złączymy je dopiero na końcu.

Biszkopt - masa wiśniowa- tezejąca galaretka -biszkopt-masa wiśniowa-teżejąca galaretka - biszkopt itd.

Biszkopty można ponczowac kompotem z wiśni

Jeśli okrywamy tort masą marcepanową lub ( tak jak ja to zrobiłam) masą z marshmallow należy tort posmarować masą maślaną żeby marcepan dobrze sie przykleił

Okryć większy tort masą marshmallow .

post-9750-1208419491_thumb.jpg

w środek wbijamy 3 patyczki tej samej wielkości . Patyczki są potrzebne zeby utrzymały ciężar mniejszego tortu.

post-9750-1208419518_thumb.jpg post-9750-1208419531_thumb.jpg

post-9750-1208419545_thumb.jpg

Okrywamy masą marshmallow mniejszy tort. Kładziemy go na środek większego i dekorujemy

post-9750-1208419584_thumb.jpg

post-9750-1208426521_thumb.jpg

przepraszam za jakość tego zdjęcia ale bylo robione kamerą internetową.

post-9750-1208426593_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dorotko szokujesz mnie!! :D czy ty przypadkiem nie jetes jakims cukiernikiem, że takie cuda robisz.. zadroszcze Ci mnie by sie taki nigdy nie udał :D pozdrawiam :D

Opublikowano

Czerusiu nie , nie jestem cukiernikiem (niestety) :D . Torty to tylko moje hobby i wielka pasja post-9750-1208421184_thumb.gif . Jestem pewna,że jesli naprawde będziesz chciała to taki upieczesz!! bardzo chętnie w czymś doradze, coś podpowiem a wtedy sama zobaczysz jakie to proste. Wystarczy troche chęci . Pozdrawiam

Opublikowano

bernadettt slicznie dziękuje za miłe slowa a jeśli chodzi o tort książke to mam kilka pomysłow bo tez bede taką piekła, zaraz Ci wszystko napisze tylko wstawie biszkopt do piekarnika. czerusiu pewnie,że można ale nie bede ukrywać,że domowe biszkopty są znacznie lepsze.Dodam do tortów i torcików przepis na łatwy , pyszny biszkopt, który zawsze wychodzi.Pozdrawiam

Opublikowano

dorotko dodaj dodaj :D ale jakis najprostszy na swiecie i zeby mi wyszedł bo jak nie to klapa :D a masz jakies zdjecie na którym ten torcik jest przekrojony? bo bardzo mnie to ciekawi :D POZDRAWIAM SERDECZNIE :D

Opublikowano

Ha podpatrzeć to ja juz podpatrywałam niejedną,tylko interesuje mnie jak ją wykonać żeby naprawdę wyszła ładnie,czy piec ją w specjalnej formie czy upiec w kwadratowej formie normalnej i formować kształt ksiązki za pomocą np. bananów czy rolad. :D

Opublikowano

juz pisze. Po pierwsze wcale nie musisz piec w specjalnej formie do ksiażki ( koszt około 70 zł) wystarczy ,że upieczesz 2 kwadratowe biszkopty lub prostokątne , takie jak na zdjęciu i uformujesz książke za pomocą kremu maślanego, tak zeby biszkopty były lekko wypukłe. post-9750-1208426752_thumb.jpg możesz również zrobic bardzo efektowne ciasto, które sie nazywa ślimak i również uformować je na kształt ksiażki post-9750-1208426947_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko dziekuje za przekrój tortu :D teraz juz jestem pewna, że na moje urodziny chce upiec ten tort.. trzymajcie kcuki żeby mi wyszedł, bo jak nie, to nie wiem co zrobie :D pozdrawiam serdecznie :D :D :D

Opublikowano

Tak jak juz pisałam, jeśli to będzie Twoj pierwszy tort w tym stylu to radze go pokryc masą cukrową z żelatyną , ( wstawie dokladny przepis) . Masa z pianek marshmallow jest trudna do wykonania i trzeba miec troche wprawy,żeby wyszło jak należy. Ja przed nałożeniem na tort dużo wczesniej ćwiczyłam na doremkach do ciast, tak jak na zdjęciu.Na ten piętrowy tort poszło mi 7 opakowan pianek jojo i szkoda zebys zmarnowala tyle kasy jeśli coś nie wyjdzie. post-9750-1208427736_thumb.jpg post-9750-1208427755_thumb.jpg

Opublikowano

Faktycznie takich "pokryć" tortu jeszcze nie robiłam.Ty to już jesteś mistrzyni,widać praktykę,śliczne te słodkości wykonujesz. :D Dziękuję Ci bardzo za rady,na pewno skorzystam.Buźka :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.