Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopty Upiec 2 biszkopty kakaowe , jeden w blaszce o średnicy 30 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm. Kiedy biszkopty całkowicie ostygną , przeciąć każdy na 3 części Masa wiśniowa: 3 budynie wiśniowe 1,5 litra mleka cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka maki pszennej masło margaryna ,,Kasia,, Wiśnie ze słoika ( 900 ml.) Masa wiśniowa: 750 ml mleka zagotować .Budynie , cukry i mąki rozrobić w pozostałym mleku i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając. Ostudzić. Margarynę i masło utrzec dodając po łyżce budyniu, dodać wiśnie ze słoika ( bez pestek) . Galaretka : 4 galaretki wiśniowe gorzka czekolada 1,5 litra wody w gorącej wodzie rozrobić galaretki , dodac pokrojoną w kawałki czekolade, mieszać aż sie rozpuści. Masa z pianek marshmallow do pokrycia tortu: [LINK NIEAKTUALNY] Osobno robimy duży tort i mały. Złączymy je dopiero na końcu. Biszkopt - masa wiśniowa- tezejąca galaretka -biszkopt-masa wiśniowa-teżejąca galaretka - biszkopt itd. Biszkopty można ponczowac kompotem z wiśni Jeśli okrywamy tort masą marcepanową lub ( tak jak ja to zrobiłam) masą z marshmallow należy tort posmarować masą maślaną żeby marcepan dobrze sie przykleił Okryć większy tort masą marshmallow . w środek wbijamy 3 patyczki tej samej wielkości . Patyczki są potrzebne zeby utrzymały ciężar mniejszego tortu. Okrywamy masą marshmallow mniejszy tort. Kładziemy go na środek większego i dekorujemy przepraszam za jakość tego zdjęcia ale bylo robione kamerą internetową. Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dorotko szokujesz mnie!! :D czy ty przypadkiem nie jetes jakims cukiernikiem, że takie cuda robisz.. zadroszcze Ci mnie by sie taki nigdy nie udał :D pozdrawiam :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Czerusiu nie , nie jestem cukiernikiem (niestety) :D . Torty to tylko moje hobby i wielka pasja . Jestem pewna,że jesli naprawde będziesz chciała to taki upieczesz!! bardzo chętnie w czymś doradze, coś podpowiem a wtedy sama zobaczysz jakie to proste. Wystarczy troche chęci . Pozdrawiam Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dorotko śliczne są Twoje torty.Skoro piszesz,że chętnie doradzisz, napisz proszę czy masz przepis na taki tort w formie książki,tort ma być komunijny.Pozdrawiam. :D :D :D Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 ja mam pytanie.. a czy można użyc juz gotowych biszkoptów? bo ze mnie to taki leniuszek jest :D hehe.. pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 bernadettt slicznie dziękuje za miłe slowa a jeśli chodzi o tort książke to mam kilka pomysłow bo tez bede taką piekła, zaraz Ci wszystko napisze tylko wstawie biszkopt do piekarnika. czerusiu pewnie,że można ale nie bede ukrywać,że domowe biszkopty są znacznie lepsze.Dodam do tortów i torcików przepis na łatwy , pyszny biszkopt, który zawsze wychodzi.Pozdrawiam Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 dorotko dodaj dodaj :D ale jakis najprostszy na swiecie i zeby mi wyszedł bo jak nie to klapa :D a masz jakies zdjecie na którym ten torcik jest przekrojony? bo bardzo mnie to ciekawi :D POZDRAWIAM SERDECZNIE :D Cytuj
basga Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Tutaj można podpatrzeć takie KSIążKI :D I jeszcze Tutaj . Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Ha podpatrzeć to ja juz podpatrywałam niejedną,tylko interesuje mnie jak ją wykonać żeby naprawdę wyszła ładnie,czy piec ją w specjalnej formie czy upiec w kwadratowej formie normalnej i formować kształt ksiązki za pomocą np. bananów czy rolad. :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 juz pisze. Po pierwsze wcale nie musisz piec w specjalnej formie do ksiażki ( koszt około 70 zł) wystarczy ,że upieczesz 2 kwadratowe biszkopty lub prostokątne , takie jak na zdjęciu i uformujesz książke za pomocą kremu maślanego, tak zeby biszkopty były lekko wypukłe. możesz również zrobic bardzo efektowne ciasto, które sie nazywa ślimak i również uformować je na kształt ksiażki Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dorotko dziekuje za przekrój tortu :D teraz juz jestem pewna, że na moje urodziny chce upiec ten tort.. trzymajcie kcuki żeby mi wyszedł, bo jak nie, to nie wiem co zrobie :D pozdrawiam serdecznie :D :D :D Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Super jest to ciacho.Tak myślę,że chyba pokombinuję z roladami właśnie,żeby uformować kształt książki.Dzięki śliczne za porady i piękne zdjęcia. :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Tak jak juz pisałam, jeśli to będzie Twoj pierwszy tort w tym stylu to radze go pokryc masą cukrową z żelatyną , ( wstawie dokladny przepis) . Masa z pianek marshmallow jest trudna do wykonania i trzeba miec troche wprawy,żeby wyszło jak należy. Ja przed nałożeniem na tort dużo wczesniej ćwiczyłam na doremkach do ciast, tak jak na zdjęciu.Na ten piętrowy tort poszło mi 7 opakowan pianek jojo i szkoda zebys zmarnowala tyle kasy jeśli coś nie wyjdzie. Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Faktycznie takich "pokryć" tortu jeszcze nie robiłam.Ty to już jesteś mistrzyni,widać praktykę,śliczne te słodkości wykonujesz. :D Dziękuję Ci bardzo za rady,na pewno skorzystam.Buźka :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.