Dorotaxx Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Anitko bardzo ci dziękuje za przemiłe słowa Jeśli masz na myśli ,,Tort w stylu angielskim,, to najtrudniejszą i najwięcej zajmującą czasu częścia jest sama dekoracja . Pieczesz biszkopt o dowolnym kształcie , przekładasz go najlepiej jakąś masą maślaną , jeśli zdecydujesz sie na bitą śmietane to musisz osobno zrobić mase maślaną i posmarować nią cały tort , tak jak na zdjeciu: zeby masa cukrowa mogla sie przykleic do ciasta. Jesli posmarujesz tort bitą śmietaną i na nią polozysz mase cukrową to śmietana może ja rozpuscic . Następnie robisz mase cukrową wg. przepisu : 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby. tej ilości masy wystarczy na pokrycie tortu o średnicy 28 cm. Jak juz oblozysz tort masą cukrową to zostaje najpszyjemniejsza czesc czyli dekoracja. wkleje kilka fotek tortow na komunie wlasnie w takim stylu: Ten jest przecudny!!!!! Wystarczy ,że kupisz chostie , polozysz ja na środku , winogrona zrobisz z większych srebrnych perełek ( jadalnych) , a reszte ozdobisz lukrem z cukru pudry, soku z cytryny i alkoholu. Ten tez jest piekny Ja będe robić w tym roku taką książke: tylko musze zamowic złoty barwnik tutaj masz jeszcze inne Możesz rowniez zrobić tort w kształcie książki, i wcale nie musisz miec specjalnej formy. Wystarczy,ze upieczesz 2 biszkopty w kształcie prostokata wystarczy ją uformować kremem ,i na kazdym z nich zrobić połkola. Pozniej okrywasz masą cukrową i dekorujesz.Ja bede robic wlasnie w taki sposob. Mam nadzieje,że pomogłam , gdybys miala jakies pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
AnItKa Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Jejku Dorotko jestes bardzo kochana. Żadko można spotkac tak kochaną osobę jaką jestes Ty :shock: . Jeju no naprawde strasznie mi miło i strasznie jestem Ci wdzięczna. Jestes naprawde wspaniała osoba. Dziekuje Ci ślicznie teraz juz sobie jakos poradze. Jak bede miała jakies pytanie to jeszcze napisze (jesli oczywiści Ci nie będzie to przeszkadzac) , dziekuje naprawde jeszcze raz i przepraszam za fatyge. Cytuj
AnItKa Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Dorotko zastanawiam się jeszcze na tym w formie księgi z tą hostią i tymi granatowymi winogranami po drugiej stronie. Co o ty myślisz? Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Dorotko, ten tort komunijny biały, w kształcie zamkniętej księgi jest przepiękny ( nie tylko ten). W przyszłym roku jest komunia mojego chrześniaka i z chęcią przygotowałabym takie cudo, ale jestem niestety " beztalencie tortowe" :grin: Jeśli chodzi o złoty proszek do dekoracji, to nie spotkałam się z tym. Pozdrawiam :shock: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 ja będe zamawiać tutaj : [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Jagodka Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Dorotko jestes genialna. Przepiekne torty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 ślicznie dziekuje!!!!!!!!!!!! Cytuj
Gość Klaudisia Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witam! Dorotko jak zrobić taki zaokrąglony tort który zrobiaś? I czym masa marshallow różni sie od zwyklej masy cukrowej, którą podałaś dla początkujących? i jak przenieść taki cieżki tort na drugi, żeby się nie zepsuł?? Odpowiedz, prosze!! Pozdrawiam! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Juz ci odpisałam w mailu. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
miniulek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witaj Dorotko!!! Jestem tu nowa i mam OGROMNE oytanie do Ciebie a mianowicie: chcialabym upiec tort urodzinowy dla starszego pana a jest on uczulony na orzechy, przychodzi ci cos prostego i szybkiego do glowy? Bardzo Cie prosze o rade i pomoc Dziekuje Jola moj email: tylkojolek@interia.pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.