Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopty:

Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm.

5 jajek

10 dag. cukru

10 dag. mąki

1 budyn czekoladowy

1 cukier waniliowy

łyzka kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

(upiec tak samo jak duże biszkopty)

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:

2 kremy karpatkowe

1 budyń śmietankowy

4 łyżki mąki pszennej

1,5 litra mleka

2 kostki masła

2 kostki margaryny ,,Kaśki,,

do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyn i mąke, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić.

2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając.

Drugą połowę masy zostawic do dekoracji.

post-9750-1208419815_thumb.jpg

Kazdy z dużych biszkoptów przeciać na 2 częsci

post-9750-1208419852_thumb.jpg

Biszkopty mozna dowolnie naponczować. Ja to zrobiłam kompotem z wiśni.

Dodatkowo:

słoik wiśni lub puszka brzoskwiń

orzechy włoskie

kokos ( 200 g.)

3 wafelki na lody

barwniki spożywcze ( czerwony, żółty, brązowy, niebieski,zielony)

Masa cukrowa na droge :

400 g cukru pudru

50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)

2 łyżeczki żelatyny

35 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.

Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Wykonanie:

Na naponczowane biszkopty nałożyć krem ( zostawic troche do posmarowania ciasta)

post-9750-1208420039_thumb.jpg

ułożyc na nim wiśnie (lub brzoskwinie)

post-9750-1208420066_thumb.jpg

Posypać krokantem orzechowym

5 łyżek masła lub margaryny

15 dag cukru

20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

post-9750-1208420131_thumb.jpg

Przykryc pozostałymi biszkoptami

post-9750-1208420158_thumb.jpg

posmarować kremem.

Z mniejszego biszkoptu za pomocą bardzo ostrego noża formujemy samochodzik

post-9750-1208420430_thumb.jpg

ucieramy 2 margaryny ,,Kaśki,, dodając pozostały krem karpatkowy. smarujemy nim auto. Radze samochodzik umieścić na wafelku,pozniej będzie łatwiej przenieśc go na tort. ( posmarować wafelek i spód samochodu i połączyć)

post-9750-1208420459_thumb.jpg

Pozostały krem dzielimy na 6 częsci

- około 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem brązowym ( koła i oczy)

- 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem żółtym ( Napisy)

- 4 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem niebieskim ( oczy,światła,szyby)

- 4 łyżki kremu zostawiamy białe, bez barwników

- najwięcej , około 10 łyzek mieszamy z czerwonym barwnikiem.

(zostawiamy 10 łyzek kremu na drzewa)

Za pomocą wykałaczki rysujemy kształty na samochodziku (te , które bedziemy malowac).

Dekorujemy auto poszczególnymi masami,zostawiając krem czerwony na koniec.

z masy cukrwej robimy droge. wałkujemy mase na długość tortu i szerokość autka.Kładziemy droge na tort, srodek smarujemy masą, odcinamy wystający wafelek i kładziemy na droge samochodzik

post-9750-1208420637_thumb.jpg

Do miseczki wlewamy około 2 łyżki zielonego barwnika ( ja wymieszałam niebieski z żółtym bo nie mialam zielonego)

wsypujemy kokos i mieszamy. Zielonym kokosem obsypujemy boki tortu.

Smarujemy wafelki na lody białą masą,

Do ostatniej części masy dodajemy zielony barwnik i dekorujemy wafelki za pomoca szprycy formując drzewa .

post-9750-1208420671_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dorotko,torcik śliczny.Widzę,że masz smykałkę w tym kierunku.Nie myślałaś o wykorzystaniu gdzieś swoich umiejętności. Wiem z doświadczenia,że teraz ludzie chętnie kupują takie cudeńka,nie licząc się z kosztami.Zwykły, okrągły tort to już nie to :D Pozdrawiam

Opublikowano

Cały czas o tym myśle Iwonko i tez wiem ,ze ludzie wolą kupić coś oryginalnego i pięknego a nie margarynowy tort z cukierni, w którym czuć sztuczne dodatki. Pare lat temu kupiłam wlaśnie taki tort na urodziny synka , nikt tego nie chcial jesc :D masakra. I wlaśnie wtedy postanowilam,ze sama sie naucze piec ciacha i torty ( ku uciesze rodzinki :D ) . Niestety nie jest tak łatwo cokolwiek otworzyc, myśle o tym oczywiście i mam nadzieje,że moje marzenia kiedys sie spełnią . Pozdrawiam Cie serdecznie

Opublikowano

Na widok tego cudeńka mój młodszy synek zakochany w Zygzaku zaniemówiłby. Nawet mu nie pokażę bo będzie snić mu się po nocach .... Wspaniały, gratuluję i pozdrawiam

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorotko, torcik cudny :( Masz wielkie umiejętności :P Ja tez uwielbiam piec i nie raz chcialam otworzyć cukiernię, ale to strasznie ciężkie przedsięwzięcie :lol: Dlatego pozostała mi praca w "cudzej" 🙂 Niedługo postaram się wrzucić własne przepisy:) Pozdrawiam cieplutko:)) Moje Natchnienie 🙂

Opublikowano

Taki komentarz od kogos kto pracuje w cukierni jest dla mnie ogromnym komplementem. Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwościa czekam na Twoje przepisy. Dorota

Opublikowano

Kochana oglądając Twoje piękne wypieki to na 100% znalazłabyś u nas pracę:lol:)) Moje przepisiki oczywiście wrzucę jak tylko zrobię im zdjęcia, a będe miała okazję bo piekę w tym tygodniu na komunię (przynajmniej tak moge sobie dorobic w domku). Na tą chwilkę mogę tylko pochwalić się tymi które są w mojej książce:)))) Pozdrawiam cieplutko:)))) :( Moje natchnienie:))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.