Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopty: Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm. 5 jajek 10 dag. cukru 10 dag. mąki 1 budyn czekoladowy 1 cukier waniliowy łyzka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (upiec tak samo jak duże biszkopty) 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Masa: 2 kremy karpatkowe 1 budyń śmietankowy 4 łyżki mąki pszennej 1,5 litra mleka 2 kostki masła 2 kostki margaryny ,,Kaśki,, do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyn i mąke, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić. 2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając. Drugą połowę masy zostawic do dekoracji. Kazdy z dużych biszkoptów przeciać na 2 częsci Biszkopty mozna dowolnie naponczować. Ja to zrobiłam kompotem z wiśni. Dodatkowo: słoik wiśni lub puszka brzoskwiń orzechy włoskie kokos ( 200 g.) 3 wafelki na lody barwniki spożywcze ( czerwony, żółty, brązowy, niebieski,zielony) Masa cukrowa na droge : 400 g cukru pudru 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku) 2 łyżeczki żelatyny 35 ml wody Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Wykonanie: Na naponczowane biszkopty nałożyć krem ( zostawic troche do posmarowania ciasta) ułożyc na nim wiśnie (lub brzoskwinie) Posypać krokantem orzechowym 5 łyżek masła lub margaryny 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły Przykryc pozostałymi biszkoptami posmarować kremem. Z mniejszego biszkoptu za pomocą bardzo ostrego noża formujemy samochodzik ucieramy 2 margaryny ,,Kaśki,, dodając pozostały krem karpatkowy. smarujemy nim auto. Radze samochodzik umieścić na wafelku,pozniej będzie łatwiej przenieśc go na tort. ( posmarować wafelek i spód samochodu i połączyć) Pozostały krem dzielimy na 6 częsci - około 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem brązowym ( koła i oczy) - 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem żółtym ( Napisy) - 4 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem niebieskim ( oczy,światła,szyby) - 4 łyżki kremu zostawiamy białe, bez barwników - najwięcej , około 10 łyzek mieszamy z czerwonym barwnikiem. (zostawiamy 10 łyzek kremu na drzewa) Za pomocą wykałaczki rysujemy kształty na samochodziku (te , które bedziemy malowac). Dekorujemy auto poszczególnymi masami,zostawiając krem czerwony na koniec. z masy cukrwej robimy droge. wałkujemy mase na długość tortu i szerokość autka.Kładziemy droge na tort, srodek smarujemy masą, odcinamy wystający wafelek i kładziemy na droge samochodzik Do miseczki wlewamy około 2 łyżki zielonego barwnika ( ja wymieszałam niebieski z żółtym bo nie mialam zielonego) wsypujemy kokos i mieszamy. Zielonym kokosem obsypujemy boki tortu. Smarujemy wafelki na lody białą masą, Do ostatniej części masy dodajemy zielony barwnik i dekorujemy wafelki za pomoca szprycy formując drzewa . Cytuj
basga Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jestem pod wrażeniem ,ale się napracowałaś! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Miło mi ,ze tort sie podoba . Faktycznie troche sie napracowałam, pół dnia go robiłam.Pozdrawiam Cytuj
bernadettt Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Ale extra!Śliczny tort,podziwiam Twój talent i cierpliwość. :D Cytuj
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dorotko,torcik śliczny.Widzę,że masz smykałkę w tym kierunku.Nie myślałaś o wykorzystaniu gdzieś swoich umiejętności. Wiem z doświadczenia,że teraz ludzie chętnie kupują takie cudeńka,nie licząc się z kosztami.Zwykły, okrągły tort to już nie to :D Pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Cały czas o tym myśle Iwonko i tez wiem ,ze ludzie wolą kupić coś oryginalnego i pięknego a nie margarynowy tort z cukierni, w którym czuć sztuczne dodatki. Pare lat temu kupiłam wlaśnie taki tort na urodziny synka , nikt tego nie chcial jesc :D masakra. I wlaśnie wtedy postanowilam,ze sama sie naucze piec ciacha i torty ( ku uciesze rodzinki :D ) . Niestety nie jest tak łatwo cokolwiek otworzyc, myśle o tym oczywiście i mam nadzieje,że moje marzenia kiedys sie spełnią . Pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj
niuniaczek Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Na widok tego cudeńka mój młodszy synek zakochany w Zygzaku zaniemówiłby. Nawet mu nie pokażę bo będzie snić mu się po nocach .... Wspaniały, gratuluję i pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Podziwiam,naprawdę piękny tort :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Miło mi bardzo ,ze torcik sie podoba :D Cytuj
Jagodka Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dzielo sztuki. Fantastyczny tort.!!!!!!!!!!!!! Jestes niesamowita. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Jejku , dziękuje za takie słowa uznania Cytuj
ANGI Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Dorotko, torcik cudny :( Masz wielkie umiejętności :P Ja tez uwielbiam piec i nie raz chcialam otworzyć cukiernię, ale to strasznie ciężkie przedsięwzięcie :lol: Dlatego pozostała mi praca w "cudzej" 🙂 Niedługo postaram się wrzucić własne przepisy:) Pozdrawiam cieplutko:)) Moje Natchnienie 🙂 Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Taki komentarz od kogos kto pracuje w cukierni jest dla mnie ogromnym komplementem. Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwościa czekam na Twoje przepisy. Dorota Cytuj
ANGI Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Kochana oglądając Twoje piękne wypieki to na 100% znalazłabyś u nas pracę:lol:)) Moje przepisiki oczywiście wrzucę jak tylko zrobię im zdjęcia, a będe miała okazję bo piekę w tym tygodniu na komunię (przynajmniej tak moge sobie dorobic w domku). Na tą chwilkę mogę tylko pochwalić się tymi które są w mojej książce:)))) Pozdrawiam cieplutko:)))) :( Moje natchnienie:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.