Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt: 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 5. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 6. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przepis jest na tortownice o średnicy 28 cm. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej litr mleka cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 kostki masła W połowie mleka rozrobic budynie, mąki i cukier waniliowy. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Ugotować w tym budyń. Kiedy ostygnie , masło utrzeć dodając po łyzce budyniu. Krokant orzechowy: 5 łyżek masła lub margaryny 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły Dodatkowo : dobra czekolada mleczna owoce do dekoracji galaretka cytrynowa pół litra wody banan Wykonanie: Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części i ułożyc połówki odwrotnie. biszkopty mozna ponczować wg. uznania każdy biszkopt posmarować kremem, posypać krokantem i pokrojona w kostke czekoladą Dodatkowo mozna ułożyc dowolne owoce Galaretke rozrabiamy w gorącej wodzie ( tak jak jest napisane na opakowaniu) W tym czasie ubieramy tort owocami , kiedy galaretka zacznie tężeć , delikatnie smarujemy owoce galaretka ( za pomocą pędzelka) . Tort można również udekorować kremem. Banana skropić sokiem z cytryny i ułożyc na środku .Mozna zrobic czułki z pokrojonej w paski śliwki lub suszonych moreli. Boki można posypać kokosem lub krokantem z orzechów Pomysł na tort pochodzi z Wielkiego Żarcia : https://wielkiezarcie.com/przepis.php?pr...&offset=165 Cytuj
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 :D No nie, oczy mi wyszły na wierzch. Cudo,Cudo i jeszcze raz cudo. Piękny tort, wygląda efektownie i napewno pysznie smakuje :D Ja co prawda nie jestem dobra w pieczeniu tortów, ale juz spisuję przepis i może kiedyś spróbuję. Pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Bardzo sie ciesze Cytuj
anka123 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 CUDO,jestes wielka!!!!!!!!! Cytuj
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Przepis mam już w swoim zeszycie :D ,ale proszę Dorotko o wyjasnienie: - 15dkg mąki i 15 dkg cukru -ile to będzie mierząc w szklance? - w wykonaniu biszkoptu zabrakło 4 punktu (czeski błąd, czy coś ominęłaś?) - czy z wymienionych składników biszkopt wychodzi na tyle wysoki,aby można było go przekroic na 3 placki? - masa budyniowa- i znowu w podanych składnikach jest cukier do smaku,a zaraz poniżej 1/2 szkl. cukru- to ile ma być? Udziel mi odpowiedzi,bo może kiedyś się skuszę,aby go zrobić i dobrze by było,żeby mi się udał :D Miłego dnia! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 1. 15 dag. mąki to około 1 szklanka . 15 dag cukru to około 3/4 szklanki . Ja sobie tak licze,że w jednej dużej łyzce stołowej miesci sie 2 dag mąki, czyli mi wychodzi 7 i pół łyżki , tak samo z cukrem. Pewnie zle to robie ale zawsze wszystko swietnie wychodzi. 2. przepis na biszkopt jest dobry, uciekla mi tylko gdzies 4, juz poprawilam 3.Biszkopt wychodzi wysoki i bez problemu przekroich na 3 czesci 4.W masie zrobiłam błąd ale juz poprawilam. Pozdrawiam i rowniez zycze miłego dnia Cytuj
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dzięki za wyjaśnienia :D Cytuj
Iwona01 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 W końcu miałam okazję,aby spróbować zrobić ten tort. Pomagał mi syn - dekoracja to jego dzieło. Degustacja będzie jutro :) Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Dorotko i Iwonko Wasze motylki są piękne, gratuluje i pozdrawiam. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Iwonko piękny torcik! Gratulacje dla synka.Pozdrawiam Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Dziękuję Dorotko i Ino za pochwały :) Najważniejsze,że tort smakował gościom,no i jego kształt wzbudził zachwyt, szczególnie u dzieci :evil: Pozdrawiam! Cytuj
Jolcia Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ależ piękne te wasze motylki. Tak się napatrzyłam ,że postanowiłam zrobić córce na urodziny .Biszkopt i krem zrobiłam po swojemu. Właśnie się chłodzi .Jak zrobię zdjęcia to dołączę. Ktoś fajnie pomyślał z tym motylkiem :-) . Cytuj
Jolcia Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Oto zdjęcie z ogromnym opóźnieniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.