Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 7. Kiedy biszkopt wystygnie, przeciąć na 3 częsci Masa: Masa karpatkowa np. ,,Gellwe,, budyń śmietankowy, łyżka mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 750 ml. Mleka, kostka masła i kostka margaryny duża puszka brzoskwiń dobra czekolada mleczna 1. Masę karpatkową ,budyń , mąkę ,cukier wsypać do naczynia, dolać 0,5 litra mleka i wymieszać. 2. resztę mleka zagotować i wlać ,,budyń,, z masą karpatkową, gotować, cały czas mieszając 3.Po wystudzeniu zmiksować z masłem i margaryną.Podzielic na 3 części Krokant: 5 łyżek masła lub margaryny 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż orzechy zaczną puszczać kolor (ciągle mieszając). odstawic do wystygnięcia. Do dekoracji : 2 galaretki truskawkowe czekolada biała Wykonanie Tortu: biszkopty można naponczować wedle uznania Biszkopt+masa,brzoskwinie, pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt+masa,brzoskwinie,pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt Resztą masy posmarować tort zostawiając troche na rozetki. Na wierzchu tortu ułożyć brzoskwinie, zalać galaretką zostawiająć ok. 1,5 cm miejsca po bokach tortu gdzie będą rozetki .Kiedy galaretka zastygnie należy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią galaretke wg. upodobania. Boki tortu posypać krokantem Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 wow! ten tez jest pękny :D nie no nie moge sie napatrzeć, dorotko masz talent :D pozdrowienia.. Cytuj
ANGI Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Tort przepiękny!!!!! Kobieto Ty się marnujesz jak nic:)))) A dobrzy cukiernicy są naprawde w cenie... bo mało który ma takie zdolności jak Ty:) Podziwiam Cię i gratuluję cierpliwości do ozdabiania ciast bo to też jest cieżka sztuka. Pozdrawiam cieplutko:))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Nawet nie wiesz jak mi miło! Jesli chodzi o ozdabianie to dla mnie najprzyjemniejsza czesc robienia tortu. Rowniez pozdrawiam Cie bardzo serdecznie!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.