Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

7. Kiedy biszkopt wystygnie, przeciąć na 3 częsci

Masa:

Masa karpatkowa np. ,,Gellwe,,

budyń śmietankowy,

łyżka mąki pszennej,

3 łyżki cukru,

750 ml. Mleka,

kostka masła i kostka margaryny

duża puszka brzoskwiń

dobra czekolada mleczna

1. Masę karpatkową ,budyń , mąkę ,cukier

wsypać do naczynia, dolać 0,5 litra mleka i

wymieszać.

2. resztę mleka zagotować i wlać ,,budyń,, z masą karpatkową, gotować, cały czas mieszając

3.Po wystudzeniu zmiksować z masłem i margaryną.Podzielic na 3 części

Krokant:

5 łyżek masła lub margaryny

15 dag cukru

20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż orzechy zaczną puszczać kolor (ciągle mieszając). odstawic do wystygnięcia.

Do dekoracji :

2 galaretki truskawkowe

czekolada biała

Wykonanie Tortu:

biszkopty można naponczować wedle uznania

Biszkopt+masa,brzoskwinie, pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt+masa,brzoskwinie,pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt

Resztą masy posmarować tort zostawiając

troche na rozetki.

Na wierzchu tortu ułożyć brzoskwinie, zalać galaretką zostawiająć ok. 1,5 cm miejsca po bokach tortu gdzie będą rozetki .Kiedy galaretka zastygnie należy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią galaretke wg. upodobania. Boki tortu posypać krokantem

post-9750-1208421902_thumb.jpg

post-9750-1208421918_thumb.jpg

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tort przepiękny!!!!! Kobieto Ty się marnujesz jak nic:)))) A dobrzy cukiernicy są naprawde w cenie... bo mało który ma takie zdolności jak Ty:) Podziwiam Cię i gratuluję cierpliwości do ozdabiania ciast bo to też jest cieżka sztuka. Pozdrawiam cieplutko:)))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.