Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt : 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Z tego przepisu upiec 2 biszkopty kakaowe , jeden w blaszce o średnicy 30 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm. Masa: 1,5 litra śmietany kremówki 20 dag cukru 6 dag kakao olejek rumowy 6 łyżek dżemu truskawkowego czekolada mleczna 1. śmietane ubijać, kiedy zacznie sztywnieć pomału wsypywać cukier ciągle mieszając 2.Podzielic śmietane na 3 części 3. Jedną trzecią śmietany wymieszać z kakao i kilkoma kroplami olejku rumowego . Kolejną część śmietany wymieszać z dżemem.Do reszty śmietany nic nie dodawać wykonanie tortu: Każdy biszkopt przeciąć na 3 części Jeśli tort jest dla dorosłych ,można naponczować biszkopty : Szklanka przegotowanej wody ,2 łyżki cukru , alkohol (wedle uznania) Biszkopt+Czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ Biszkopt + truskawkowa bita śmietana+ Biszkopt +czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ mniejszy biszkopt+ truskawkowa śmietana+ mniejszy biszkopt+czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+mniejszy biszkopt Udekorować pozostałą bitą śmietaną Cytuj
Iwona01 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Gdzieś ty się dziewczyno uchowała, nie jesteś cukiernikiem, a takie cudeńka tworzysz :D Kolejny efektowny tort. Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 poprostu cudny :D a te różczki sama zrobiłaś czy kupiłaś, a jak kupiłaś to gdzie, bo nigdzie takich nigdy nie widziałam :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 To był mój pierwszy ,,powazny,, tort , który robiłam na ślub brata. Teraz nie jestem z niego zadowolona no ale wtedy nie wiedzialam tego co wiem teraz. Na szczescie to był ślub cywilny , na koscielny zrobie juz konkretny , taki z prawdziwego zdarzenia :D . Różyczi były kupione , ale można zrobic takie samemu, jest taka specjalna forma do której wciskasz mase cukrowąi wyjmujesz rozyczke , zobacz sobie tutaj : [LINK NIEAKTUALNY] mozna tez wycinać szklanką koła i sklejać je razem formujac róże. Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 tort super.. :D a gdzie ty takie kupiłaś (gotowe) bo ja nie mam talentu żeby formować.. pozdrawiam :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Tort robilam rok temu i jak moja mama był w Wieliczce to kupila na jakims placu ( ja mieszkam w Krakowie) . ja takie rzeczy widzialam jak jezdzilam za dobrymi barwnikami po hurtowniach Cytuj
figiel Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam .Widziałam już ten tort na innej stronie . Wszystkie Twoje wypieki to dzieła . Bardzo podobają mi sie te z masą marcepanową ,jeszcze nie dekorowałam ciast tą metodą ....myslę ,że nie jest łatwo przykryć równo tort tą masą ? Pozdrawiam ...też Dorota :D Cytuj
viola32 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Widzialam dekorowanie tortu gotowa masa w telewizji na programie KUCHNIA TV szybko i zgrabnie im to poszlo tylko ze nalezy ROWNO rozwalkowywac ta mase!I mase podsypujemy albo cukrem pudrem albo maka ziemniaczana tylko czy przy kazdym rodzaju bez roznicy czy masa z pianek czy masa marcepanowa, mozna obojetnie czym?Moze niech wypowia sie eksperci w tym fachu... Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jeśli masz dobry przepis na mase cukrową to bez problemów pokryjesz tort . Wazne jest aby mase rozwałkować na troszke większy placek niz jest to potrzebne, wtedy bez problemów wyrownasz boki i odetniesz niepotrzebne, wystające kawałki ( z nich mozna zrobic dekoracje). Ja sie uczyłam pokrywać tort na takich filmikach https://atecousa.net//learn/satin-ice-tutor...-your-cake.html https://www.carriescakes.com/media.php ( po prawej stronie masz 3 filmiki) Jest mi bardzo miło,że torty sie podobają . Pozdrawiam Ja podsypuje maką ziemniaczaną.Kiedys probowalam na blat sypać cukier puder ale masa ,,zabierala,, cukier i powstało błędne koło,,, masa robila sie coraz mniej plastyczna, musialam dosypywac cukier puder bo przyklejala sie do blatu pozniej zaczeła sie kruszycz i nie udało sie rozwałkować na odpowiednią wielkość . Ja osobiście polecam mąke ziemniaczaną niezaleznie od tego czy to jest marcepan, ,masa cukrowa czy masa z marshmallow. A ekspertem nie jestem i zapewne nigdy nim nie będe :D. Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dla mnie osoba,ktora zrobila ''dana rzecz'' kilka razy i zawsze sie udaje jej to zrobic tak jak trzeba jest ekspertem w danej sprawie .Pozdrawiam :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Bardzo mi miło Cytuj
figiel Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Dziękuje za ciekawe linki . Faktycznie z tych filmików mozna sie sporo nauczyć .Muszę sie kiedyś odważyć i wypróbować najprostszy sposób dekoracji :D .A masy marcepanowe to chyba mozna gotowe kupić ?.... Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Oczywiscie można kupić gotowy marcepan lub mase cukrową , np. tutaj, w tortowni: [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] lub na stronie PANu https://pan.freshsite.pl/sklep/index.php?cP...8c7fa952934372e ja wole mase robic sama bo wychodzi znacznie taniej. Pozdrawiam Cytuj
Gość yazela Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 a ja mam pytanie czy ta śmietana zastygnie? i bedzie ciagle taka sztywna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.