Gość yazela Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 a i jeszcze jedno :shock: to z 1,5 l smietany to jakos duzo tej masy wychodzi. jakiej mniej wiecej pojemności miska?? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a ja mam pytanie czy ta śmietana zastygnie? i bedzie ciagle taka sztywna? Bita śmietana raczej nie zastyga i nie robi sie sztywna. Można oczywiście na taką ilość śmietany dodać 4 , 5 łyzeczki rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszać mikserem, wtedy śmietana będzie bardziej zwarta. Aha i radze tort ozdobić samą bitą śmietaną, nie obkładać jej marcepanem czy masą cukrową bo śmietana może je rozpuścić. Możesz zrobić zwykły tort, nie piętrowy po prostu z mniejszej ilości składników . Ja często wlaśnie taki robie Proponuje rowniez zrobić tort w dniu, w kórym będzie spozywany . Bita śmietana na drugi dzień nie wygląda atrakcyjnie . Pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a i jeszcze jedno :lol: to z 1,5 l smietany to jakos duzo tej masy wychodzi. jakiej mniej wiecej pojemności miska?? Dużo wychodzi bo to były składniki na tort piętrowy. Jesli chodzi o miske to nie mam pojęcia jakiej jest pojemności. Po prostu wzięłam największą jaką mam w domu. Jesli nie masz dużej miski to wez 2 mniejsze i podziel mase . Najlepiej będzie jeśli mi napiszesz na ile osób ma być tort a ja ci napisze czy konieczne jest robienie tortu piętrowego. Bo nie ukrywam ,że na torty piętrowe bardziej nadają sie masy na bazie masła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.