Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a i jeszcze jedno :shock: to z 1,5 l smietany to jakos duzo tej masy wychodzi. jakiej mniej wiecej pojemności miska??

Opublikowano

a ja mam pytanie czy ta śmietana zastygnie? i bedzie ciagle taka sztywna?

Bita śmietana raczej nie zastyga i nie robi sie sztywna. Można oczywiście na taką ilość śmietany dodać 4 , 5 łyzeczki rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszać mikserem, wtedy śmietana będzie bardziej zwarta.

Aha i radze tort ozdobić samą bitą śmietaną, nie obkładać jej marcepanem czy masą cukrową bo śmietana może je rozpuścić.

Możesz zrobić zwykły tort, nie piętrowy po prostu z mniejszej ilości składników . Ja często wlaśnie taki robie

post-9750-1209534465_thumb.jpg

Proponuje rowniez zrobić tort w dniu, w kórym będzie spozywany . Bita śmietana na drugi dzień nie wygląda atrakcyjnie .

Pozdrawiam

Opublikowano

a i jeszcze jedno :lol: to z 1,5 l smietany to jakos duzo tej masy wychodzi. jakiej mniej wiecej pojemności miska??

Dużo wychodzi bo to były składniki na tort piętrowy.

Jesli chodzi o miske to nie mam pojęcia jakiej jest pojemności. Po prostu wzięłam największą jaką mam w domu.

Jesli nie masz dużej miski to wez 2 mniejsze i podziel mase .

Najlepiej będzie jeśli mi napiszesz na ile osób ma być tort a ja ci napisze czy konieczne jest robienie tortu piętrowego.

Bo nie ukrywam ,że na torty piętrowe bardziej nadają sie masy na bazie masła.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.