Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt jasny: 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Biszkopt ciemny: 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli Tak samo jak biszkopy jasny upiec biszkopt ciemny dodatkowo dodając kakao. Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 DZIĘUJE za przepis dorotko.. ale zrobie ten torcik dopiero w maju na swoją 18 :D mam wielka nadzieje że mi wyjdzie! :D napisze Ci wtedy o efektach :D jeszcze raz dziekuje :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Nie ma za co . Jeśli będziesz tort pokrywać masą cukrową to proponuje zrobić tą białą mase z żelatyny i glukozy, jest znacznie prostrza w wykonaniu od tej z pianek jojo. Pozdrawiam Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 aha.. spróbuje, ale jeszcze mam czas do maja.. teraz nie mam żadnych okoloiczności na pieczenie tortu :D pozdrawiam :D Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Dorotko mnie zawsze sprawia kłopot wmieszanie mąki,opada mi na spód kiedy wolno mieszam a kiedy energicznie się miesza to biszkopt wychodzi twardawy :) Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Andy ja jak mieszam ręcznie to taką rózgą która jest do ubijania białek, w ten sposób powoli, dokładnie i delikatnie się wymiesza. Myślę że Dorotka nie będzie miała mi za złe że udzieliłam odpowiedzi. Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Halinko zapewne wypróbuję ten sposób,wkrótce będę piekła tort na urodziny mojej 3-letniej córci i bardzo zależy mi na ładnym wysokim biszkopcie :) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 15 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Dorotko mnie zawsze sprawia kłopot wmieszanie mąki,opada mi na spód kiedy wolno mieszam a kiedy energicznie się miesza to biszkopt wychodzi twardawy :) andy ja delikatnie mieszam biszkopt drewnianą łyżką , zawsze w jedną strone!! bo to tez jest bardzo wazne Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 15 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Andy ja jak mieszam ręcznie to taką rózgą która jest do ubijania białek, w ten sposób powoli, dokładnie i delikatnie się wymiesza. Myślę że Dorotka nie będzie miała mi za złe że udzieliłam odpowiedzi. pewnie ,ze nie będe miala za złe !! chętnie wyprobuje kiedys Twoj sposob bo do tej pory zawsze mieszalam drewnianą łyżką Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Dorotko ja też mieszam zawsze w jedną stronę wkrótce wypróbuję ten biszkopt i jestem dobrej myśli że pięknie wyrośnie :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Z tego przepisu wyszedł mi taki torcik,nie wyrósł za bardzo nie wiem co znowu źle zrobiłam :grin: Cytuj
IGA Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ja zrobiłam dekoracje z masy cukrowej wg przepisu na opakowaniu glukozy. Użyłam galaretki agrestowej i wiśniowej. Była to produkcja próbna, następnum razem bardziej się postaram, ale masa jest ok. Cytuj
teresa178 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Bardzo ładne różyczki widać że bardzo się starałaś.Ja też próbuję robić dekoracje z tego przepisu z galaretkami owocowymi ,wychodzą bardzo ładne różyczki i smaczne .Dzieci je uwielbiają. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Z tego przepisu wyszedł mi taki torcik,nie wyrósł za bardzo nie wiem co znowu źle zrobiłam :mrgreen: napisz prosze czy biszkopt robisz z zimnych jajek, wyjętych prosto z lodówki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.