Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt jasny:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Biszkopt ciemny:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

Tak samo jak biszkopy jasny upiec biszkopt ciemny dodatkowo dodając kakao.

Opublikowano

DZIĘUJE za przepis dorotko.. ale zrobie ten torcik dopiero w maju na swoją 18 :D mam wielka nadzieje że mi wyjdzie! :D napisze Ci wtedy o efektach :D jeszcze raz dziekuje :D

Opublikowano

Nie ma za co post-9750-1208427183_thumb.gif . Jeśli będziesz tort pokrywać masą cukrową to proponuje zrobić tą białą mase z żelatyny i glukozy, jest znacznie prostrza w wykonaniu od tej z pianek jojo. Pozdrawiam

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dorotko mnie zawsze sprawia kłopot wmieszanie mąki,opada mi na spód kiedy wolno mieszam a kiedy energicznie się miesza to biszkopt wychodzi twardawy :)

Opublikowano

Andy ja jak mieszam ręcznie to taką rózgą która jest do ubijania białek, w ten sposób powoli, dokładnie i delikatnie się wymiesza. Myślę że Dorotka nie będzie miała mi za złe że udzieliłam odpowiedzi.

Opublikowano

Halinko zapewne wypróbuję ten sposób,wkrótce będę piekła tort na urodziny mojej 3-letniej córci i bardzo zależy mi na ładnym wysokim biszkopcie :)

Opublikowano

Dorotko mnie zawsze sprawia kłopot wmieszanie mąki,opada mi na spód kiedy wolno mieszam a kiedy energicznie się miesza to biszkopt wychodzi twardawy :)

andy ja delikatnie mieszam biszkopt drewnianą łyżką , zawsze w jedną strone!! bo to tez jest bardzo wazne
Opublikowano

Andy ja jak mieszam ręcznie to taką rózgą która jest do ubijania białek, w ten sposób powoli, dokładnie i delikatnie się wymiesza.

Myślę że Dorotka nie będzie miała mi za złe że udzieliłam odpowiedzi.

pewnie ,ze nie będe miala za złe !!

chętnie wyprobuje kiedys Twoj sposob bo do tej pory zawsze mieszalam drewnianą łyżką

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko ja też mieszam zawsze w jedną stronę wkrótce wypróbuję ten biszkopt i jestem dobrej myśli że pięknie wyrośnie :grin:

  • 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja zrobiłam dekoracje z masy cukrowej wg przepisu na opakowaniu glukozy. Użyłam galaretki agrestowej i wiśniowej. Była to produkcja próbna, następnum razem bardziej się postaram, ale masa jest ok.

post-7647-1245945867_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo ładne różyczki widać że bardzo się starałaś.Ja też próbuję robić dekoracje z tego przepisu z galaretkami owocowymi ,wychodzą bardzo ładne różyczki i smaczne .Dzieci je uwielbiają.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego przepisu wyszedł mi taki torcik,nie wyrósł za bardzo nie wiem co znowu źle zrobiłam :mrgreen:

napisz prosze czy biszkopt robisz z zimnych jajek, wyjętych prosto z lodówki

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.