Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robiłam na Komunię Św. i to dzień wcześniej, pod spód dałam masę budyniową (myślałam, że wtedy woda się nie przebije) a rano jak zobaczyłam kropelki i rozmazany napis to myślałam, że zawału dostanę :grin: ale szybciutko chusteczką wytarłam kropelki i jakoś to wyglądało, nie był taki ładny jak dzień wcześniej, ale nikt nie zauważył nic,hihihihi, tylko najbliżsi. Tak bardzo się nie martwiłam, bo był jeszcze tort z cukierni, ale i tak mój zrobił większą furorę, ta masa jest rewelacyjna, teraz mam plan dodac do niej troszkę olejku, żeby miała jakiś zapach :grin:

Katrin Napis się rozmazał bo uzyłas złej jakości gotowego lukru do napisaów. takie lukry mogą rozmazywać się na masie a nawet ją troszke rozpuszczać. Na przyszłosć polecam do napisaów i dekoracji szpryc glazure , która po jakimś czasie od nałozenia robi się twarda https://www.smaczny.pl/forum/Szpryc-Glazura...rtow-t6662.html

Jesli rosa pojawiła się na torcie przez to ,że był w lodówce to następnym razem przykryj tort papierowym pudełkiem albo trzymaj tort w spiżarni przy uchylonym oknie.

Olejek dodaj koniecznie!!! Najlepiej migdałowy , ja zawsze dodaje cały , masa jest wtedy pyszna, smakuje podobnie do marcepanu.

Torcik wyszedł ci super a róze zrobilaś przepiekne !!

Pozdrawiam

  • Odpowiedzi 188
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dzis robie pokrycie tortu z tej masy trzymajcie kciuki

Justynko trzymam mocno!! Będe miała wymówke ,zeby nic w domu nie robić hahahah

mam jeszcze jedno pytanko czy musi być krem pod ta masę ???

Mogę ją dać bezpośrednio na biszkopt????

Coś musi być . Utrzyj pół kostki masła z cukrem pudrem i cieniutko tym posmaruj. Masa cukrowa musi się do czegoś ,, przykleić,,

Opublikowano

Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

ja mam pytanie jak długo mam pozostawić to na małym palniku znaczy kiedy wiem że już jest gotowa i odstawić do przestygnięcia?

i z tego przepisu ile tej masy wychodzi? :grin:

Opublikowano

Dzieki za super przepis masa mi wyszła trochę za mało jej zrobiłam ae ogólnie było oki

post-4645-1213616764_thumb.jpg

Justynko następnym razem zrób mase z większej ilosci składników i rozwałkuj troszke grubiej , żeby nie było widać ciemnego biszkoptu. Dokładnie tak jak tu: [LINK NIEAKTUALNY] , zobacz jak pięknie to wygląda. A jeśli ktoś nie lubi masy cukrowej to moze spokojnie zostawić ją na talerzyku.

Pozdrawiam a Twój torcik jest uroczy

Opublikowano

ja mam pytanie jak długo mam pozostawić to na małym palniku znaczy kiedy wiem że już jest gotowa i odstawić do przestygnięcia?

Nie mozna tego zostawić na palniku, musisz cały czas intensywnie mieszać!!! Wystarczy ,ze lekko podgrzejesz syrop . Kiedy zelatyna z glukozą całkowicie się rozpuszczą i nie będzie widać żadnych grudek to wtedy odstaw syrop do ostygnięcia.

i z tego przepisu ile tej masy wychodzi? :grin:

z tego przepisu wychodzi masa na pokrycie tortu o średnicy 28 cm.

Jeśli tort jest wysoki to lepiej zrobić z podwójnej ilosci , zeby bez problemów wystarczyło .

Opublikowano

Dziekuję bardzo za odpowiedź :grin: a mam jeszcze inne pytanie czy te barwniki można czymś zastąpić np jakims sokiem malinowym w niewielkiej ilości czy coś w tym stylu? ;p wiem ze głupie pytanie :grin:

Opublikowano

dziękuje za świetny przepis na masę cukrową, troche się nad nią namęczylam, efekt tez nie byl taki jak chcialam , ale to w koncu pierwszy raz. Pewnie nastepnym razem bedzie juz lepiej :grin: Pochwale sie i wkleje zdjecia. :-D Tort jest pokryty masą, a rozyczki zrobione są z masy marshmallow - poniewaz nie mialam zadnego barwnika :grin: post-10362-1213739870_thumb.jpg potem żmudne formowanie post-10362-1213739806_thumb.jpg post-10362-1213739848_thumb.jpg no i efekt koncowy post-10362-1213739781_thumb.jpg post-10362-1213739828_thumb.jpg

Opublikowano

Annar tort jest ŚLICZNY!!!! A róze cudowne!!! Naprawde coś pieknego!!! Jeśli to był Twój pierwszy tort pokryty masą cukrową to chciałabym wiedzieć co zrobisz nastepnym razem!!!

A dlaczego piszesz ,że ,,troche się nad nią namęczyłam,, , co sie działo??

Wkleje tu dla Ciebie kilka fajnych linków bo widze ,ze masz talent do robienia pieknych tortów :

https://www.carriescakes.com/cakes.php

https://www.extravagantdesigns.com/v2.2/asp...ding&page=6

https://images.google.pl/images?q=cake+deco...es&ct=title

https://tereniac.blog.onet.pl/

https://www.krzeminski.com.pl/kategoria_pro...3&id_glowne=

[LINK NIEAKTUALNY]

https://www.cakescrazy.co.uk/traditional.html

https://www.sugarcreations.co.uk/Celebration/celebration.htm

https://www.24cukiernia.pl/torty.html

https://www.haveyourcakeandeatit.org/#/cake...ries/4528647539

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuję bardzo za odpowiedź :grin: a mam jeszcze inne pytanie czy te barwniki można czymś zastąpić np jakims sokiem malinowym w niewielkiej ilości czy coś w tym stylu? ;p

Myśle ,że możesz spróbować z gęstym syropem np. malinowym. Nie dodawaj tego syropu za dużo bo rozrzedzi mase . Ale licz się z tym ,że jeśli dodasz troche malinowego soku to masa będzie różowa.

Jeśli chcesz żółty kolor to mozna dodać kurkumy. Brązowy- kakao ,

Mozna również dolać do syropu sok z buraka ,( najlepiej barwic sokiem z buraka w dniu w którym tort będzie podany). Na początku masa z sokiem z buraka jest fioletowa , w nastepnych dniach robi się szara .

Mozna również spróbować z kolorowymi galaretkami , myśle że tez będzie ok.

Jednak najlepsze są barwniki spożywcze. Jeśli będzie taka możliwość to jedz do tej hurtowni i zaopatrz się w profesjonalne , piękne barwniki ,

wiem ze głupie pytanie :grin:

Pytanie wcale nie jest głupie !!! Sama kiedys barwiłam masy w ten sposób.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuje ;) Pół dnia to robiłam, namęczyłam się z tą masą , ale juz wiem jakie bledy zrobilam i pewnie nastepnym razem bedzie juz lepiej. Masa rozrywala mi sie, podsypywalam mąką ziemniaczną i chyba przesadzilam :D, bo masa zbyt smaczna nie byla :) Mysle ze jednak cukier puder bedzie lepszy. A moze ktos ma juz wyprobowane metody rozwałkowania masy bez jej rozrywania ? Pozdrawiam Ania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.