Dorotaxx Opublikowano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 To jest mój pierwszy tort :) .Może nie jest taki jak Wasze ,ale może nastepnym razem pójdzie lepiej :grin: Ewciu Twój tort jest przepiękny!!! Taki uroczy, wesoły ! Idealnie dopracowany,! Brawo!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 24 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 To na dole tortu to zwykla wstazka, ktora ma taki sam motyw jak zaproszenia :grin: Ciesze sie, ze siepodoba. Po probnym torcie juz wiem, ze nastepnym razem musze dac wiecej kremu, bo mi sie slabo przykleila masa i bylo widac nierownosci ciasta. Bardzo fajny ten pomysł z wstążka i zaproszeniami! Podpatrze jesli bedzie taka potrzeba. ps. ja tam nierownosci nie widze ! Cytuj
ewa11 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Dorotkoxx dziękuje :grin: tak ,tak lepiej chwalić niż ganić to motywuje do pracy :) Cytuj
gosia0216 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 witam,dzisiaj pierwszy raz zrobiłam masę cukrową (tak dla sprawdzenia, przed piczeniem tortu) i trochę mi nie wyszła, myślę, że dałam za dużo cukru, bo po rozwałkowaniu bardzo szybko zaczęła robić się krucha. chciałam z niej zrobić kwiaty(kalie), żeby się nie zmarnowała tylko, że nie mogłam skleić brzegów :) . masa była zbyt sucha czy wogóle jest z tym problem??? A teraz trzy pytanka o cudeńka w tym watku :) . Czym był dekorowany wierzch Twojego pierwszego tortu(oczywiście poza masą cukrową :grin: )? Skąd wzięłaś taki śliczny stelaż do tortu piętrowego i czy na dole każdej warstwy to zwykła wstążka czy jakieś kolejne dzieło :) ? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 witam,dzisiaj pierwszy raz zrobiłam masę cukrową (tak dla sprawdzenia, przed piczeniem tortu) i trochę mi nie wyszła, myślę, że dałam za dużo cukru, bo po rozwałkowaniu bardzo szybko zaczęła robić się krucha. chciałam z niej zrobić kwiaty(kalie), żeby się nie zmarnowała tylko, że nie mogłam skleić brzegów :sad: . masa była zbyt sucha czy wogóle jest z tym problem??? Jeśli masa za szybko sie kruszyla to faktycznie dodalas za duzo cukru pudru. Jesli chcesz zeby masa byla bardziej elastyczna to mozna dodac łyżeczke zelatyny więcej ale wtedy bedziesz miala większy problem z jej rozwałkowaniem na cienki placek. jesli brzegi nie chcą sie kleic to posmaruj je wodą. A teraz trzy pytanka o cudeńka w tym watku :) . Czym był dekorowany wierzch Twojego pierwszego tortu(oczywiście poza masą cukrową :) )? to zwykły lukier z cukru pudru i soku z cytryny Skąd wzięłaś taki śliczny stelaż do tortu piętrowego i czy na dole każdej warstwy to zwykła wstążka czy jakieś kolejne dzieło ;) ? stelaż wypozyczylam w cukierni a to na dole to zwykla lamówka kupiona z pasmanterii :-) Cytuj
gosia0216 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Próbowałam smarować delikatnie wodą(dosłownie zwilżyłam tylko palec) ale wtedy masa zaczęła się rozpadać :) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 w takim razie za duzo dodalac cukru pudru. Cytuj
mart Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 To się napatrzyłam! Dzieła sztuki,do tego bardzo motywujące.W sobotę są urodziny mojej teściowej, chciałam jej zrobić tort w prezencie ale taki zwyczajny a teraz to już sama nie wiem,marzy mi się takie dzieło ale jestem pełna obaw.Gdybym umiała robić takie jak autorka,pokłon w Twoją strone,to bym sama sobie przyznała Nobla,a co!!! Nie lada wyczyn.Z niecierpliwością czekam na kolejne skarby. Cytuj
Tusiak Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Witam. W sobotę wykonałam swój pierwszy tort z masą cukrową na 1 urodzinki mojej córeczki. Nie obyło się bez małych problemów, ale ogólnie nie było tak strasznie. Warto się było trochę potrudzić, bo efekt końcowy był zadawalający. Chciałam wam dziewczyny bardzo podziękować za wszystkie praktyczne rady które tu znalazłam, bo bez nich nic by z tego nie wyszło. DZIĘKUJĘ!!! Cytuj
mart Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Przepiękny! więc chyba ja też podejmę to wyzwanie... Tusiak jak Ci poszło z tą masą? Cytuj
Tusiak Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Masa jest bardzo plastyczna i prosta w wykonaniu. Troszkę w pierwszej fazie wyrabiania przywiera do dłoni, ale później jest dobrze. Radzę zaopatrzyć się na wszelki wypadek w podwójną porcję wszystkich składników:). Podczas podgrzewania żelatyny z glukozą pękła mi miska i wszystko wylało się do wody pod spodem. Na szczęście udało mi się wyszukać trochę glukozy i mogłam wykonać drugą nieco mniejszą od zamierzonej porcję, ale stres był, gdyż była późna godzina nocna a na drugi dzień miałam Urodzinki Córci. Na szczęście wszystko się udało a tort był smakowity:) Cytuj
ewa11 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witam :) Tusiak tort jest przepiękny!! Cytuj
figiel Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Witaj na forum ! jak to jest twój pierwszy tort z masą cukrową ,to wyobrażam sobie jakie będą nastepne .Gratuluję umiejętności !!! Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Śliczny tort wykonałaś, gratuluję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.