Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Torcik w smaku wyszedł super, czekoladowy biszkopt z nadzieniem truskawkowym.Pod masą zebrało się trochę wody, ale teraz już wiem że trzeba dodać pod spód krem z dodatkiem masła.Trzeba sie na błędach uczyć :)

A to wynik mojej nocnej przygody z masą, synek był szczęśliwy ;)

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

ps.a może dlatego wyszła zbyt sucha bo dodałam tylko połowę buteleczki olejku migdałowego??

Kasiu Twój tort jest super!!! A masa wyszla za sucha przez cukier puder. Tez dzis robilam tą mase , dalam cukru tyle co zwykle a i tak wyszla sucha masa. to ten torcik , na wieczor panienski

post-9750-1224355216_thumb.jpg

• Odpowiedzi 188
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Oto wynik moich dzisiejszych zmagan.Niestety ta masa nie chciala mi sie rozwalkowac,myslalam ze mi rece odpadna,zrobilam wiec z masa mashmallow.

Martusiu tort przepiękny!! reszte napisalam ci w mailu

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko gatki w panterke wymiataja wszystko!

hehe dzieki wielkie! W trakcie ich robienia obawialam sie,ze jednak nie bedą wyglądac jak pantera ale na szczescie wyszlo całkiem,całkiem
Opublikowano

Moje ostatnie torty:) Muszę nadrobić zaległości bo dawno mnie na smacznym nie było:) post-9915-1224577387_thumb.jpg post-9915-1224577401_thumb.jpg post-9915-1224577412_thumb.jpg post-9915-1224577423_thumb.jpg Przede mną bardzo pracowity tydzień w robieniu tortów...wiec jeśli skończę postaram się wrzucić jakieś fotki:))

Opublikowano

Kasiu Twój tort jest super!!! A masa wyszla za sucha przez cukier puder. Tez dzis robilam tą mase , dalam cukru tyle co zwykle a i tak wyszla sucha masa. to ten torcik , na wieczor panienski

post-9750-1224355216_thumb.jpg

Super!!! Niezwykłe umiejętności. Jak ci się udało go uformować w ten sposób? Ten brzuch, klata...???? MISTRZOSTWO!!!
Opublikowano

Moje ostatnie torty:) Muszę nadrobić zaległości bo dawno mnie na smacznym nie było:)

post-9915-1224577387_thumb.jpg

post-9915-1224577401_thumb.jpg

post-9915-1224577412_thumb.jpg

post-9915-1224577423_thumb.jpg

Przede mną bardzo pracowity tydzień w robieniu tortów...wiec jeśli skończę postaram się wrzucić jakieś fotki:))

Piękne torty. Proszę o podpowiedz jak zrobić taki laleczkowy tort. Moja córeczka byłaby wniebowzięta, gdyby dostała takie cacko na urodziny. Pozdrawiam
Opublikowano

Tort laleczka jest bardzo prostym torcikiem do zrobienia. Oczywiście istnieje w sprzedaży forma do robienia takiego wypieku ale moim zdaniem jest zbyt droga:) Są dwa sposoby na wykonanie spódniczki: 1. upieczenie biszkoptu w owalnej aluminiowej miseczce która po odwróceniu przypominała by spódniczkę, może to być nawet forma do pieczenia babki. Wtedy to upieczony i ostudzony biszkopt przekrawa się na części (4-5) i przekłada dowolnym kremem bądz masą. Na koniec obkładamy "sukienkę" kremem (dowolna dekoracja) na samym czubku umieszcza się lalkę bez nóg, luki uzupełniamy masą, no i oczywiście korpus lalki także jest dekorowany masą, (niektórzy wolą wersję lalki której nogi są wbite w tort...ja wolę te nogi usunąć ponieważ mam pewność że przy krojeniu tortu nie natknę się na nie:))) 2. Z biszkopta wycinamy 5 kółek różnej wielkości i przekładamy masą. Sposob dekorowania jest taki sam jak wyzej. Ja stosuję technikę opisaną w puncie 1. Ponieważ biszkopt się nie marnuje tak jak przy wykrawaniu kilku kół. Bardzo piękne suknie lalki wychodzą kiedy biszkopt pieczony jest w formie do babki, ponieważ maja różne kształty które można udekorować jako "falbanki" tejże sukienki:) Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłam:)