Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Masa: 1 kostka masła 1 puszka ananasów 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Budyń ugotować z mąką, cukrem, budyniem i żółtkami w syropie z ananasów (jeśli nie ma 0,5 litra syropu to nalezy dolać mleko) . Masło utrzeć dodając ostudzony budyń i pokrojone ananasy Ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 20 dag . kokosu Białka ubic ,dodać cukier i kokos , lekko wymieszać , blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec do zrumienienia Dodatkowo: kawa zrobiona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej dobra czekolada mleczna Przełozenie placka: Biszkopt ( naponczować kawą rozpuszczalną) + masa ananasowa z kawałkami ananasów+ pokrojona czekolada+ciasto kokosowe Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) Podobne ciasto znajduje się w książce siostry Anastazji , ja je troszke zmodyfikowałam.Z kawą i czekoladą jest znacznie lepsze. Smacznego!! Cytuj
apsik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam Cię Dorotko na forum bo chyba jeszcze tego nie zrobiłam i wielkie ukłony w stronę Twoich zdolności...szczególnie jeżeli chodzi o torty. Podziwiam wszystko i napewno kiedyś skorzystam ...po takich zdjęciach niejedna osoba nabierze ochoty na Twoje słodkości. Mam jeszcze pytanie dotyczące tego przepisu,czy budyń na 1/2 litra czy na 3/4... Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 naprawde bardzo mi miło i dziękuje za przemiłe słowa jeśli chodzi o budyn to musi byc zrobiony w 0,5 litra . Pozdrawiam Serdecznie Cytuj
figiel Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Ciasto bardzo smaczne ... ciekawy smak kawy i czekolady .Częśc ciasta była nasączona kawą ,a część sokiem z ananasa .Ten z kawą był lepszy .Polecam ....Dziękuję za przepis i dokładna instrukcje wykonania . Pozdrawiam ! Cytuj
apsik Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 To ciacho :mrgreen: też wygląda bajecznie,rozpieściłaś podniebienia swoich domowników i gości...aż im zazdroszczę. :oops: Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Ciasto bardzo smaczne ... ciekawy smak kawy i czekolady .Częśc ciasta była nasączona kawą ,a część sokiem z ananasa .Ten z kawą był lepszy .Polecam ....Dziękuję za przepis i dokładna instrukcje wykonania . Pozdrawiam ! Nareszcie ktos zrobił to ciasto!! Uwielbiam ananaska. To jedno z moich ulubionych ciast .Tez uwazam,ze z kawą jest duzo lepsze. Niestety prędko go nie zjem bo sie dietuje . Pozdrawiam Cytuj
dwoinka Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie co do kremu...wiem,że może to głupie, ale nie bardzo rozumiem :lol: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak po kolei go zrobić, tzn. czy najpierw gotuję normalnie budyń, i dodaję resztę składników, czy wszystko naraz mam wrzucić do syropu i ugotować? Będę bardzo wdzięczna za pomoc :D Cytuj
figiel Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam ! Suche produkty + żółtka wymieszać z odrobiną soku i wlać na gotujacy sok z annanasów /ewentualnie uzupełnić mlekiem ,jeżeli nie bedzie pożądanej ilośći soku / , ugotować budyń .Jak wystygnie utrzeć z tłuszczem . Cytuj
ala291 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Budyń ugotować z mąką, cukrem, budyniem i żółtkami w syropie z ananasów (jeśli nie ma 0,5 litra syropu to nalezy dolać mleko) . Masło utrzeć dodając ostudzony budyń i pokrojone ananasy Dorotaxx... z jakim jeszcze budyniem, bo napisałas "budyń" 2 razy...nie bardzo rozumiem :D jeśli mogę, poproszę o wyjaśnienie :D Pozdrawiam Cytuj
dwoinka Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Figielku, dziękuję bardzo za wyjaśnienie, mam nadzieję, że teraz dam już sobie radę, pozdrawiam cieplutko :D Cytuj
figiel Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Dwoinka proszę bardzo :D ....na pewno sobie poradzisz ,a ciacho polecam !!!! Alu autorka pewnie miała na myśli ugotowany budyń z sypkich produktów ,w skład których wchodził między innymi budyń w proszku :D . Pozdrawiam ! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Alu autorka pewnie miała na myśli ugotowany budyń z sypkich produktów ,w skład których wchodził między innymi budyń w proszku :D . Pozdrawiam ! dokładnie tak figiel. Dzięki wielkie za pomoc . Cytuj
ala291 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Alu autorka pewnie miała na myśli ugotowany budyń z sypkich produktów ,w skład których wchodził między innymi budyń w proszku :D . Pozdrawiam ! Cytuj
figiel Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Nie ma sprawy :D ...pozdrawiam ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi