Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy ) 1 cukier waniliowy 2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów) kostka masła kostka margaryny ,,Kaśki,, 1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka. 2 .Reszte mleka zagotować z cukrem 3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować, 4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń. 5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka) Dodatkowo: 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe zielone winogrona duża puszka brzoskwiń dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla) Galaretki: 3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody . 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody Wykonanie ciasta: W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń Zalać teżejącą truskawkową galaretką . Resztą masy posmarować boki . Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki . Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,, Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam. Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 mm... pyszności, ale mam teraz samka na takie ciasto.. brawo dorotko :D Cytuj
Jolcia Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dorotko masz rację ,ciasto jest bardzo smaczne.Robiłam je w zeszłym roku. Ja otwory robiłam kieliszkiem i brzoskwinie kroiłam w kostkę. Zachęcam do zrobienia :shock: . Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Tez lubie to ciacho, z reszta jak każde siostry Anastazji , jestem fanką jej wypieków .Pozdrawiam Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Placek piekłam:) I przepis też miałam z książki Anastazji , a raczej tylko podpatrzyłam wygląd placka bo biszkopty i masę robiłam z moich wypróbowanych receptur. Od razu dodaję ze Placek to cudo...oczywiście wielkościowo i wagowo:)) Polecam:))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jestem fanką ciast siostry Anastazji !!A ,,Beatka,, faktycznie jest ogromniasta!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi