Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt jasny:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.

Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać

Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

Biszkopt ciemny:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.

Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać

Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

Masa:

1 litr mleka

1 szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy )

1 cukier waniliowy

2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów)

kostka masła

kostka margaryny ,,Kaśki,,

1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka.

2 .Reszte mleka zagotować z cukrem

3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować,

4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń.

5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka)

Dodatkowo:

3 galaretki pomarańczowe

3 galaretki truskawkowe

zielone winogrona

duża puszka brzoskwiń

dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla)

Galaretki:

3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody .

3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody

Wykonanie ciasta:

W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka

Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką

Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu

Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń

Zalać teżejącą truskawkową galaretką .

Resztą masy posmarować boki .

post-9750-1211274152_thumb.jpg

post-9750-1211274167_thumb.jpg

post-9750-1211274185_thumb.jpg

Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży.

Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki .

Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,,

Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam.

Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorotko masz rację ,ciasto jest bardzo smaczne.Robiłam je w zeszłym roku. Ja otwory robiłam kieliszkiem i brzoskwinie kroiłam w kostkę. Zachęcam do zrobienia :shock: .

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Placek piekłam:) I przepis też miałam z książki Anastazji , a raczej tylko podpatrzyłam wygląd placka bo biszkopty i masę robiłam z moich wypróbowanych receptur. Od razu dodaję ze Placek to cudo...oczywiście wielkościowo i wagowo:)) Polecam:)))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.