Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st. Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy ) 1 cukier waniliowy 2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów) kostka masła kostka margaryny ,,Kaśki,, 1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka. 2 .Reszte mleka zagotować z cukrem 3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować, 4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń. 5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka) Dodatkowo: 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe zielone winogrona duża puszka brzoskwiń dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla) Galaretki: 3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody . 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody Wykonanie ciasta: W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń Zalać teżejącą truskawkową galaretką . Resztą masy posmarować boki . Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki . Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,, Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam. Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 mm... pyszności, ale mam teraz samka na takie ciasto.. brawo dorotko :D Cytuj
Jolcia Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dorotko masz rację ,ciasto jest bardzo smaczne.Robiłam je w zeszłym roku. Ja otwory robiłam kieliszkiem i brzoskwinie kroiłam w kostkę. Zachęcam do zrobienia :shock: . Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Tez lubie to ciacho, z reszta jak każde siostry Anastazji , jestem fanką jej wypieków .Pozdrawiam Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Placek piekłam:) I przepis też miałam z książki Anastazji , a raczej tylko podpatrzyłam wygląd placka bo biszkopty i masę robiłam z moich wypróbowanych receptur. Od razu dodaję ze Placek to cudo...oczywiście wielkościowo i wagowo:)) Polecam:))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jestem fanką ciast siostry Anastazji !!A ,,Beatka,, faktycznie jest ogromniasta!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.