Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Kruchy spód : 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 15 dag. margaryny 2 żółtka Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st. Masa makowa: pół kilo maku 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem) 15 dag orzechów włoskich skórka pomarańczowa 6 jajek 3 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie . Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac. Masa serowa: 1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 15 dag. masła 10 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe skórka pomarańczowa skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ser zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło . Polewa czekoladowa: 2 łyzki kakao 2 łyżki margaryny 5 łyżek cukru 4 łyżki mleka Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) Cytuj
ewa11 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 :D super placek taki lubie :) wilgotny,tylko mak miałam gotowy z puszki :P poszłam na łatwizne :D Cytuj
figiel Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Piękne ciacho ci wyszło Ewo :P ,takie wysokie...... jeszcze nie piekłam sero-maka ,ale te zdjecia kuszą :D .... Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Ewciu bardzo sie ciesze ,że ciacho smakowało ! Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Ewo... czy tą gotową masę makową ze sklepu mieszasz przed pieczeniem z pianą z białek? I ile tej gotowej masy ma być? Nigdy nie korzystałam z takiego "ułatwienia" stąd moje pytanie :D A ciastko wyszło Ci pięknie, Dorotce również :P Cytuj
ewa11 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 :P Tak Kaliope tą gotową masę makową mieszałam mikserem i dodalam piane z białek.Ja dałam całą puszke. Pozdrawiam :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Widze że tylko ja się kusze na ten placek.Dzisiaj będę go piekła,jutro mam gości :-D Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Ewo ja też mam ochotę na ten placuszek, ale chyba dopiero na Boże Narodzenie będzie okazja. Koniecznie dodaj zdjęcia!!! Pozdrawiam :-D Cytuj
EWA1992 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 W jakiej blaszce piekłyście to cudeńko? Chodzi mi o wymiary. Pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 na koncu przepisu pod ostatnim zdjeciem jest podany wymiar blachy!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 na koncu przepisu pod ostatnim zdjeciem jest podany wymiar blachy!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję Martusiu :) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Przepraszam ale nie zauważyłam,że pisze :) . Dziękuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.