Gość Sweetys Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Robiłam ciasto ma święta :-D Masę makową kupiłam i dorzuciłam do niej bakalie i rodzynki namoczone w rumie. Od masy ciasto kruche zrobiło się wilgotne, ale nie zmienia to faktu, że i tak jest przepyszne, a masa serowa wprost rozpływa się w ustach ;D Korzystałam z innego przepisu [LINK NIEAKTUALNY] (mniej jajek i bez budyniu) oto on: Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła/margaryny 1 żółtko Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut. Składniki na masę makową: 4 i 2/3 szklanki maku 1¼ szklanki cukru pudru 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy do smaku Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Składniki na masę serową: 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny) 1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję) 150 g miękkiego masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka pomarańczowa - ile lubicie Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.