Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto:

20 dag rodzynek

3 łyżki spirytusu

25 dag. miękkiej margaryny

20 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

25 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową)

post-9750-1208522580_thumb.jpg

Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut)

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast)

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły)

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.

post-9750-1208522597_thumb.jpg

post-9750-1208522607_thumb.jpg

Lukier:

20 dag cukru pudru

kilka łyżek soku z cytryny

2 łyżki wódki

skórka pomarańczowa

Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty.

Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową

Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej.

post-9750-1208522618_thumb.jpg

post-9750-1208522635_thumb.jpg

Przepis troche nie na czasie ale z niego można bez problemu zrobić ciasto w zwykłej foremce.

Opublikowano

Witam Dorotko Twoje zdjęcia są pod każdym przepisem a wierz mi nic tak nie zachęca do pieczenia jak piękna fotka,super że do nas dołączyłaś bardzo się cieszymy :D

Opublikowano

Fakt, zdjęcia dodane do przepisów działają na zmysły (bywa też tak,że ładnie się prezentują, ale po przyrządzeniu niezbyt smakują).A te bez zdjęć też warto wypróbować, bo mogą być również smaczne.Tylko trzeba uruchomić swoją wyobrażnię :D Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.