Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ciasto: 20 dag rodzynek 3 łyżki spirytusu 25 dag. miękkiej margaryny 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową) Wykonanie: 1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut) 2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając 3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast) 4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły) 5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem. Lukier: 20 dag cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 2 łyżki wódki skórka pomarańczowa Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej. Przepis troche nie na czasie ale z niego można bez problemu zrobić ciasto w zwykłej foremce. Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam Dorotko Twoje zdjęcia są pod każdym przepisem a wierz mi nic tak nie zachęca do pieczenia jak piękna fotka,super że do nas dołączyłaś bardzo się cieszymy :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Jest mi ogromnie miło a jeśli chodzi o zdjęcie to do mnie rowniez bardziej przemawiają takie przepisy. Pozdrawiam Cytuj
Iwona01 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Fakt, zdjęcia dodane do przepisów działają na zmysły (bywa też tak,że ładnie się prezentują, ale po przyrządzeniu niezbyt smakują).A te bez zdjęć też warto wypróbować, bo mogą być również smaczne.Tylko trzeba uruchomić swoją wyobrażnię :D Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.