Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 1 kg. mąki 10 dag, drożdży 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka pół szklanki oleju Marmolada różana (polecam tą na zdjęciu bo jest pyszna) W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Mąkę przesiać, zrobić na środku wgłębienie,wsypać cukier, wbić jajka, dodać drożdże , wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu olej, jeśli ciasto przykleja sie do rąk , dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawic na 1 godzine w ciepłe miejsce . po wyrośnięciu robić bułeczki z marmoladą w środku ( dokładnie zlepić ,żeby marmolada nie wyciekała w trakcie pieczenia) . Piec na złoty kolor w temp. 180 st. w połowie pieczenia można bułeczki posmarować jajkiem zostrzepanym z kilkoma łyżkami mleka. Cytuj
sunshine Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Dorotaxx wypróbowałam dzisiaj Twój przepis na bułeczki. Są przepyszne :shock: pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Bardzo sie ciesze Cytuj
ewa42 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Ja piekłam drozdzowe koszyki na Swieta Wielkanocne i taki efekt :D) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ja piekłam drozdzowe koszyki na Swieta Wielkanocne i taki efekt :mrgreen: ) cudne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.