Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto:

1/2 kg mąki

25 dag margaryny

1 cukier waniliowy,

ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany

(można dodać 1 żółtko ale nie trzeba )

Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godz.

Masa:

Krem karpatkowy

1 masło

pół margaryny ,,Kaśki,,

pół litra mleka

Cukier do smaku ( jeśli masa karpatkowa będzie mało słodka)

Krem przyrządzic wg. przepisu na opakowaniu. Utrzeć masło z margaryną i dodawać po łyżce ostudzonego kremu ciągle ucierajac.

Dodatkowo :

białko

cukier waniliowy

Wykonanie:

Ciasto wyjąć z lodowki , rozwałkować, kroić w paski i nawijać na rurki. Ja kroje paski o szerokości około 1,5 cm. a ich dlugość zależy od wielkosci foremek.

Wierzch smarować białkiem przy użyciu pędzelka.

Posypać cukrem waniliowym lub zwykłym , piec na złoty kolor w temp. 180 st. .

Wyjąć z piekarnika, delikatnie zdejmować jeszcze ciepłe rurki z foremek.

Kiedy rurki wystygna, napełniać je kremem karpatkowym .

Z podanych składników wychodzi około 30 rurek

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pychotki, mniam, mniam:)))) Ja też robiłam ostatnio rureczki z kremem, musiałam je szybko chować przed mężem i synkiem bo nie zostało by po nich śladu dla gości:))))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.