Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ciasto: 1 kg. mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 25 dag. cukru pudru 8 żółtek 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18 % Ciasto: 1.Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia 2.Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć 3.Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać białko, śmietanę i mase jajeczno-cukrową. 4.Wyrobic ciasto podsypując mąką. 5.Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h 6. Foremki dość cienko wyłożyć ciastem .Ponakłówać widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 180-200st. 7. Do każdej babeczki dać po łyzeczce powideł śliwkowych lub jakiegoś kwaśnego dzemu. Masa budyniowa: Litr mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyśki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy szklanka cukru kostka masła kostka margaryny ,,Kasia,, Masa budyniowa: 1.750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym 2. Reszte mleka utrzeć z budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną. 3.Do gotującego mleka wlac budyń i ciągle miksować do zagotowania. 4. Utrzeć maslo i margarynę. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 5. Mase podzielić na 3 części . Do jednej części dodać kakao i kilka kropel olejku rumowego i wymieszać. Do kolejnej części kremu dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego i wymieszać. Jedną część zostawić bez dodatków. Dodatkowo: Powidła śliwkowe lub dżem ( kwaśny) czekolada mleczna galaretka truskawkowa galaretka pomarańczowa 2 łyżki kakao olejek rumowy 3 łyżki dżemu truskawkowego jeśli ktoś lubi orzechy to polecm zrobić krokant i przed zalaniem babeczek galaretką posypać je krokantem z orzechów włoskich. REWELACJA! Krokant: -5 łyżek masła lub margaryny -15 dag cukru -20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły 6.Szpryce napełnić jasną masą i wypełniać nią 1/3 babeczki 7. Tak samo zrobić z masą kakaową i truskawkową. 8.Posypać babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą 9.Część babeczek zalać truskawkową galaretką a część pomarańczową Z tej ilości podanych składników wychodzi około 60 babeczek. Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Po prostu boskie:))) Piękne aż mi słów brakuje:))) jesteś mistrzynią i tyle mam do powiedzenia ( a powtarzam się już chyba kilka razy) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Taki komentarz od zawodowca to dla mnie wielki komplement Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Z opisu wygląda,że powinny być zdjęcia.Ja niestety ich nie widzę. Czy coś nie tak z moim kompem? W pracy też patrzyłam i nic. Cytuj
basga Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 A czemu?Nawet jak to jest Twój przepis i fotki to nie mogą być i tutaj? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Zdjęcia babeczek jednak będą Cytuj
Magdalena08 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Te babeczki są po prostu piękne!! :oops: :mrgreen: Cytuj
gatita Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Przepiękne te babeczki !!!! I super opisane !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.