Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ciasto na naleśniki: Litr mleka 3 jajka pół łyżki oregano pół łyżki bazylii ok. 0,5 kg. mąki łyżeczka soli pół łyżeczki cukru Wszystko dokładnie wymieszać ,jeśli ciasto jest za rzadkie nalezy dosypać mąki. usmażyć naleśniki. Z podanych składników wychodzi ok. 15 naleśników Nadzienie: 0,5 kg. mięsa mielonego cebula sos w słoiczku np. Łowicz ,,sos spaghetti,, 1 torebka ,,pomysł na sos bolonski,, np. Winiary wegeta przyprawa włoska lub przyprawa do spaghetti cebule pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju , dodać mięso mielone, smażyc ok. 10 minut, dodac sos w słoiczku a nastepnie z torebki, wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku wegetą i przyprawa do spaghetti Sos boloński można oczywiście zrobic wg. własnego przepisu Sos jogurtowo-czosnkowy: 3 małe kubeczki jogurtu naturalnego lub jeden duży 4 duże ząbki czosnku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki wegety wlać jogurty do miseczki, dodać paprykę, pół łyzeczki wegety , czornek drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać Dodatkowo: Ser żółty do posypania Wykonanie: Na każdy naleśnik nakładac ok. 1 łyżke nadzienia mięsnego, zawijać , posypać startym żółtym serem i zapiekać 30 minut w 180 st. Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Dorotko!! ale ty serwujesz PYSZNOŚCI tutaj:)) już wiem, co z twoich przepisów wyprobuję:D pozdrawiam:) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ciesze się bardzo,ze moje przepisy przypadły Ci do gustu . Pozdrawiam Cytuj
Mylka Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Z pewnością wypróbuję ten przepis przy najbliższym spotkaniu ze znajomymi, którzy zarazili mnie miłością do sosu czosnkowego. Dorotko próbowałam twoje przepisy, muszę powiedzieć, że wyszły rewelacyjne. Zagościły w moim domu na stałe. Dziękuję. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Nawet nie wiesz jak sie ciesze!!! Cytuj
Jagodka Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 wyglada rewelacyjnie. wyprobuje napewno. Teraz nasuwa mi sie jeszcze jeden pewien pomysl, podobnie jak pizza turecka, mozna te nalesniki zapiekac bez sera - tylko z sosem, a potem nadziac salatkami i sosami. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za przepis. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Mniam!!! az zgłodniałam a wiesz jaką oryginalną nazwe mają te naleśniki??? Naleśniki po Turecku!!! Cytuj
Jagodka Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 no wlasnie u nas cos takiego sprzedaja, tylko mi sie wydaje, ze oni te placki pieka. Ale sa posmarowane sosem z mielonego. Potem sa one jeszcze raz podgrzewane w piecu do pizzy i nadziewane salatkami i miesem kebab i sosami. Potem sa zwijane, zawijane w folie i tak sie je je. Bardzo przepyszne. Ja najchetniej jem na ostro i tylko z salatkami, bez miesa kebab. Sadze, ze w podobny sposob mozna tez przyzadzic te nalesniczki. .... ze tez sama nie wpadlam na pomysl tych nalesnikow :shock: Pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 To dodaj taki przepis!! Chętnie wyprobuje! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zrobiłam moim chłopakom naleśniki na bazie tego przepisu, tylko nie miałam mięska mielonego i obsmazyłam kiełbaskę drobniutko pokrojoną. Reszta bez zmian. Pomysł ciekawy - wszystkim bardzo smakowało. Następnym razem wypróbuję z mięskiem. pozdrawiam Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Bardzo sie ciesze,że smakowało ale nastepnym razem koniecznie zrob z miesem mielonym. Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Dorotaxx........ PYCHA!!!.....nic więcej nei będę mówic:) potrawa mówi sama za siebie:)) pozdrawiam:) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Bardzo sie ciesze ,ze smakowało !!! Ja dziś robie te nalesniki bo mi smaka narobiłaś Cytuj
ala291 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Dorotaxx.....z pewnością były pyszne!! czy może coś zmieniłas w nich? a moze zrobiłas jednak coś innego i równie pysznego,jak nalesniki z sosem bolonskim?? Pozdrawiam:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi