Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Składniki: 2 kg. kapusty kiszonej 60 dag. mięsa wołowego 1,5 kg. mięsa wieprzowego ( może być karczek, łopatka,szynka lub boczek) 3 laski kiełbasy ( np.Toruńska ) pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie) kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 słoiczek przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu łyżka cukru sól pieprz wegeta do mięs Kapuste wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą , kiedy się zagotuje , wode wylewamy i ponownie zalewamy kapuste . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i dusimy . W osobnym garnku , na łyżce margaryny podsmażyć pokrojoną cebulke, dodać przyprawy ( np. wegete do mięs) . Wsypać pokrojone w dużą kostke mięso wołowe i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostke , kiełbase w talarki Kiedy mięso wołowe zacznie robić się miękkie , dodać mięso wieprzowe . Wlać wino. Nadal dusić pod przykryciem. Jak już mięsa zmiękną , wsypać kiełbase, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować. Do miękkiej kapusty wszystko przesypać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. zasmażka: 2 łyżki margaryny średnia cebula 6 łyżek mąki Zrobić zasmażkę. Na margarynie podsmażyć pokrojona w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Bigos zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku.Zagotować. Bigos z podanych składników wystarczy na sporą impreze dla dużej liczby gości . Gwarantuje ,że goście szybko zapomną o imprezie ale nie o bigosie. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 A mi się szykuje impreza na Piotra i Pawła (imieniny mojego męża i dwóch braci) więc owy bigosik napewno będzie w menu:)))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Naprawde polecam . To jest bigos , który nauczyła mnie robić moja mama, zawsze go robimy na większe uroczystosci czy święta . A na imieniny pasuje idealnie. !! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.