Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pół kilo fasoli ,,Jaś,,

pół kilo boczku

2 laski dobrej kiełbasy (np. torunska, podkarpacka)

słoiczek przecieru pomidorowego

przyprawa do fasoli

2 łyżki wegety

post-9750-1208522958_thumb.jpg

Fasole moczyć przez noc

post-9750-1208522972_thumb.jpg

Po tym czasie fasole gotować w dużym garnku. Boczek pokroić w kostke, kiełbase w talarki

post-9750-1208522983_thumb.jpg

Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodać boczek i nadal gotować. Gdy boczek zmięknie wrzucić kiełbase i przecier pomidorowy.Wszystko gotowac na małym ogniu. Wsypać całe opakowanie przyprawy do dań z fasoli ( jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw , wsypać pół opakowania) .Dodać wegete. Doprawic do smaku wg. upodobań.

post-9750-1208522996_thumb.jpg

zasmażka:

1 cebula

2 łyzki margaryny

6 łyżek mąki

Na margarynie podsmażyć pokrojoną w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Fasolke zagęścić zasmażką

post-9750-1208523058_thumb.jpg

  • Like 1
Opublikowano

Dorotko, narobiłaś mi apetytu tą fasolką. Wkrótce ją zrobię, tym bardziej,że już od pewnego czasu rodzinka domaga się jej :D Pozdrawiam

Opublikowano

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale robię ją inaczej :D

Nie robię zasmażki - Wystarczająco dużo tłuszczu jest w boczku i kiełbasie (ja najczęściej dodaję Śląską - zawsze udaje mi się kupić smaczną). Boczek kroję w kosteczkę, kiełbasę w "ćwierćplasterki" (u mnie wszyscy wolą mniejsze kawałki kiełbasy w fasolce).

Na SUCHĄ (!) i gorącą patelnię wrzucam pokrojony boczek wędzony i przykręcam gaz tak, aby tłuszcz wytapiał się z boczku powoli (najlepiej pod przykryciem). Gdy boczek wytopi się już sporo, ale nie zesmaży na skwarki(!), to dodaję pokrojoną kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę i lekko odkręcam gaz, aby boczek, kiełbasa i cebulka lekko się przyrumieniły - później wszystko z patelni wrzucam do prawie miękkiej, gotującej się fasolki, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku (ilość - jak kto lubi; zwykle od 1-3 ząbków) i razem gotuję, aż fasolka będzie miękka. Wtedy dodaję koncentrat pomidorowy i kilka łyżek keczupu, oraz łyżeczkę musztardy (niekoniecznie). Przyprawiam do smaku: solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, tymiankiem, czerwoną papryką, ew. chilli, ale odrobinę, bo nie wszyscy lubią ostrą fasolkę.

Tak przygotowana fasolka nie jest rzadka i nie wymaga robienia zasmażki, której w kuchni nie uznaję - ale to już kwestia wyboru i gustu kucharza :D

Smacznego :D

Opublikowano

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale robię ją inaczej :D

Nie robię zasmażki - Wystarczająco dużo tłuszczu jest w boczku i kiełbasie (ja najczęściej dodaję Śląską - zawsze udaje mi się kupić smaczną). Boczek kroję w kosteczkę, kiełbasę w "ćwierćplasterki" (u mnie wszyscy wolą mniejsze kawałki kiełbasy w fasolce).

Na SUCHĄ (!) i gorącą patelnię wrzucam pokrojony boczek wędzony i przykręcam gaz tak, aby tłuszcz wytapiał się z boczku powoli (najlepiej pod przykryciem). Gdy boczek wytopi się już sporo, ale nie zesmaży na skwarki(!), to dodaję pokrojoną kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę i lekko odkręcam gaz, aby boczek, kiełbasa i cebulka lekko się przyrumieniły - później wszystko z patelni wrzucam do prawie miękkiej, gotującej się fasolki, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku (ilość - jak kto lubi; zwykle od 1-3 ząbków) i razem gotuję, aż fasolka będzie miękka. Wtedy dodaję koncentrat pomidorowy i kilka łyżek keczupu, oraz łyżeczkę musztardy (niekoniecznie). Przyprawiam do smaku: solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, tymiankiem, czerwoną papryką, ew. chilli, ale odrobinę, bo nie wszyscy lubią ostrą fasolkę.

Tak przygotowana fasolka nie jest rzadka i nie wymaga robienia zasmażki, której w kuchni nie uznaję - ale to już kwestia wyboru i gustu kucharza :D

Smacznego :D

Kiedyś tez tak robiłam,że wytapialam tłuszcz . Teraz juz tak nie robie bo po prostu jest szybciej . Nie przepadam za gotowaniem, zdecydowanie wole piec ciacha i torty . Pozdrawiam serdecznie
Opublikowano

Jednak wolę gotować kilka (nawet kilkanaście) minut dłużej, ale zdrowiej :D Nigdy nie uznawałam zasmażki, bo jest niezdrowa, a dodatek mąki oraz margaryny, do fasolki po bretońsku, uważam za (delikatnie ujmując) - zbędny... ale decyzja należy do tego, kto gotuje :D Lubię gotować, smażyć, piec ciasta i torty - dla mojej rodzinki zawsze sama piekłam torty. Szkoda, że popsuł mi się skaner, bo pokazałabym zdjęcia tortów - robiłam je aparatem analogowym i nie mam jak wrzucić na kompa... :D Pozdrawiam :D

Opublikowano

Dorotko, ja podobnie jak Ty przygotowywuję fasolkę, nie dodaję tylko cebuli do zasmażki.Dodanie jej zmienia jakoś smak potrawy? Tak na marginesie - kupiłam dzisiaj co potrzeba i jutro gotuję fasolkę po bretońsku :D

  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już wiem! Wiem! Od paru dni chodziło za mną dobre jedzonko i wchodząc na forum natknęłam się na przepis pani Doroty. I chyba skoczę jutro do sklepu po składniki i ugotuję. A fasolkę uwielbiam od dzieciństwa. Pozdrawiam ;)

Opublikowano

zuzanno bardzo sie ciesze,ze sprobujesz zrobic fasolke z tego przepisu . Zobaczysz,ze warto ;) Ps. bardzo Cie prosze nie pisz do mnie per ,,pani,, . Po pierwsze czuje sie wtedy koszmarnie staro a po drugie na forach internetowych zwracamy się do siebie na ,,Ty,, Pozdrawiam Cie Serdecznie

Gość Zdzisław Dyrma
Opublikowano

Błędne podejście do gotowania fasolki po Bretońsku Cristina słusznie cie poprawiła ale nie daję sie przecieru czy koncentratu tylko pomidory z puszki dodajemy całą puszke pomidorów na patelnie z wysmażonym boczkiem z cebulą i kiełbasą czekamy aż odparuje i dodajemy do fasoli. Najlepiej jak przez noc postoi na następny dzień najlepsza ps. Nie używajcie żadnej wegety tylko naturalne składniki naturalny smak

Opublikowano

Masz racje. Teraz kiedy jestem na diecie wiem,ze nalezy uzywac więcej naturalnych składników. ziół i warzyw. Wyostrzają smak . Wegete, kucharek itp. mają w sobie mase chemii np. glutaminian sodu , izodynian disodowy i mase innych który uzalezniają i powodują otyłośc. Kiedy juz będe mogła jesc na co będe miala ochote to zrobic fasolke wg. Twojego przepisu Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.