Dorotaxx Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praske Delikatnie uklepać i wyrównać ziemniaki, aby powierzchnia była płaska. Podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć z miski i odłożyć. W powstałe wolne miejsce wsypać mąke ziemniaczaną tak aby znowu wyrównać powierzchnie. Dodać odłożoną częśc ziemniaków , jajko i wyrobic na gładkie ciasto . formować kulki.Palcem wyciskać w środku wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie . Kiedy kluski wypłyną na wierzch gotować 3 minutki . Wyjąć polać sosem lub podać ze śmietaną i cukrem. Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Dorotko! czy moglabys podać ile tych ziemniakow ma byc, ile maki ziemniaczanej? to ważne jest w przepisach:)) pozdrawiam:)) Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Obojętnie ile dasz ziemniaków bo tyle ile będziesz miała ziemniaków to i tak wykonujesz tę samą czynność czyli: dasz do miski przeciśnięte ziemniaki ładnie je wyrównasz przetniesz nożem na cztery części i wyjmujesz jedną część i zasypujesz ją mąką ziemniaczaną tak żeby wyrównać później dodajesz jajko i tę wyciągniętą część ziemniaków i robisz wszystko tak jak w przepisie. Chyba dobrze wytłumaczyłam Alu wrazie jakiś problemów proszę pytać. Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 U mnie w domu to mąż robi takie kluski śląskie...mmm pychotka :D Cytuj
minia51 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja od bardzo dawna robię śląskie kluski podobnie jak Dorotka. 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej, ale nigdy nie dodawałam jajka. Z tej masy (bez jajka) robię kluski z "dziurką", i kluski nadziewane mięsem. Pychotka! Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dziękuje Iwonko ,że wyjasnilaś Ali. Pozdrawiam Cytuj
grumko Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 My robiliśmy na święta wg trochę innego przepisu i byliśmy bardzo zadowoleni. Nie wyszły tak gumowate jak robione klasyczną metodą, ale to kwestia gustu :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku. Cytuj
ala291 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Obojętnie ile dasz ziemniaków bo tyle ile będziesz miała ziemniaków to i tak wykonujesz tę samą czynność czyli: dasz do miski przeciśnięte ziemniaki ładnie je wyrównasz przetniesz nożem na cztery części i wyjmujesz jedną część i zasypujesz ją mąką ziemniaczaną tak żeby wyrównać później dodajesz jajko i tę wyciągniętą część ziemniaków i robisz wszystko tak jak w przepisie. Chyba dobrze wytłumaczyłam Alu wrazie jakiś problemów proszę pytać. iwona30...bardzo ci dziękuję:D oczywiscie,ze dobrze wytlumaczylas.......nigdy nie robilam klusek ślaskich,a mam wielką ochotę, mając już przepis, muszę je zrobić:D) dzieki:)) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Robie kluski identycznie jak Dorataxx od dziecka mama mnie tak nauczyła. Są pyszne polecam. Zaciekawił mnie przepis Grumko (kartofle w mundurkach) muszę spróbować . Pozdarwiam Cytuj
Freska Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Ilości na kluski sląskie to łatwa proporcja: na 4 kg ziemniaków stosujemy 1 kg mąki ziemniaczanej.Do tego 2 jajka.Jeśli ciasto "łamie się" można dodać troszkę wody lub oleju.Życzę smacznego :shock: Cytuj
łolga Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Z gotowaniem ziemniaków w mundurkach chodzi o to ,że nie "wciągają" wtedy tyle wody, co przy robieniu wszelkiego rodzaju klusek jest dość istotne. Należy tez pamiętać ,że nie solimy ziemniaków przy gotowaniu (z tego samego powodu) Moja babcia też często nie soli ciasta przy kluskach czy kopytkach tylko soli wodę do gotowania. Cytuj
Helka Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Grumko u mnie w domu gotuje sie te kluski od dziada pradziada i jeszcze nigdy nie zdazylo sie, zeby byly gumowate a gotujemy je wlasnie tak jak Dorotaxx identycznie. Pozdrawiam :razz: Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Dorotko.... ja identycznie robie te kluski śląskie. Sa pyszniutkie. Pozdrawiam Cytuj
kasiek88 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 ja w sumie robie kluski śląskie od niedawna, ale właśnie w identyczny sposób, tylko nie daje soli. Co ta sól właściwie daje?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.