Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doradźcie coś w sprawie kupna patelni. Chce powymieniać wszystkie jakie mam na nowe - lepsze.Przeczytałam całe mnóstwo informacji na ten temat i mam mętlik w głowie. Bardziej interesuje mnie opinia użytkowników. Jakich uzywacie i z których jesteście zadowolone/ zadowoleni, które kupić w ciemno (np przez internet) a które omijać szerokim łukiem? Bęę wdzięczna za informacje.

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ze swojej strony mogę napisać tylko, że lepiej nie korzystać z tzw. "superpromocji", bo wyrzucisz pieniądze w błoto. Patelnie są różne i właściwie przydałoby się mieć ich w domu kilka - różnej wielkości i różnego rodzaju, bo wszystko zależy od tego, co chcemy na nich robić.

Opublikowano

Christina, zgadzam sie z Tobą, dlatego radzę siena forum a nie biegnę do sklepu po promocje. Chcę mieć dobre patelnie. Potrzebuję kilku patelni dużych i małych do wszystkiego co robi sie w kuchni, czyli nalesniki, placki ziemniaczane, kotlety, mielone, racuchy, mięsa itp Do słownie do wszystkiego - takie na dłuższe lata. Dotychczas uzywałam teflonowych z Tefala - kupowałam najlepsze modele - słuzyły wprawdzie kilka lat ale po pewnym czasie teflon sie niszczy (choć używam tylko teflonowych i drewnianych mieszadeł i łopatek).

Opublikowano

Mam teflonową patelnię - nawet nie wiem jakiej firmy... Mam ją już ponad 10 lat i jest prawie jak nowa, a teflon tylko lekko uszkodzony - mogę stwierdzić, że jest doskonała :D Na patelni ze stali nierdzewnej jakoś nie wychodzi mi zbytnio smażenie (nie wiem dlaczego :D), więc używam jej do podgrzewania gotowych już potraw. Również chciałabym kupić jeszcze jakąś dobrą i bardzo dużą patelnię, ale nie wiem także, na jaką się zdecydować, bo dwie z kupionych wcześniej patelni musiałam wyrzucić, gdyż nie nadawały się ani do smażenia, ani do podgrzewania - powłoka teflonowa ścierała się bardzo szybko i patelnia rdzewiała :D Poczekam razem z Tobą na odpowiedzi innych forumowiczów - może i ja dowiem się jaką kupić patelnię :D

Opublikowano

Ja używam francuskich patelni telonowych TEFALA z takim czerwonym kółkiem pośrodku patelni. I naprawdę jestem zadowolona.Mam 3, różnej wielkości.Oczywiście trzeba używac do nich drewnianych,teflonowych,albo plastikowych narzędzi - łyżek, widelćow,itp.Koszt jest spory,ale naprawdę warto.Używam ich juz ze 3 czy 4 lata i są jak nowe.Dodatkową ich zaletą jest to,że można na nich smażyć bez użycia tłuszczu! Naprawdę polecam :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przykro,że te patelnie nie spełniły Twoich oczekiwań,ale byc może nie były to te,o których ja pisałam, tylko podobne.Te moje są produkcji francuskiej, a jak się dowiedziałam z czerwonym kółkiem są też produkowane w Polsce.Moje są naprawdę super. Pozdrawiam

Opublikowano

A ja zamówiłam cały komplet Pentolpres tzn patelania 28cm + pokrywka szklana, patelnia 24 + pokrywka szklana, garnek 24 cm i naczynie do gotowania na parze. Czekam i denerwuję się trochę czy dobrze zrobiłam - ale poczytałam i sie skusiłam - spory wydatek ok 400 zł - mam nadzieję, ze sie opłaci.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No wiec podzielę się swoimi spostrzeżeniami po przetestowaniu patelni i garnków pentolpress. Miałam juz różne patelnie tefala, polskie, żeliwne i żadne nie były tak dobre. Są po prostu rewelacyjne. Nie robię tutaj żadnej reklemy producentowi , sama szukałam czegoś dobrego i dzięki postowi Ana Ana zaczełam czytać na temat tych produktów i zdecydowałam sie zaryzykować. Akurat testowałam je na wielkim gotowaniu i smażeniu przed komunią synka i jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona. Musze przyznać, ze warte są ceny. Ja znalazłam to czego szukałam.

Opublikowano

Justynko kupowałam na allergo. Były pojedyncze sztuki a innych zestawów nie było. W tym zestawieniu wychodziła patelnia gratis. Zestaw jest naprawdę super. Jak chcesz to Ci prześle na PW linka do tej oferty, zeby nie robić komus reklamy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Reanimacja wątku :)

Zastanawiam się nad kupnem nowej patelni (jak narazie jednej). Zdecydowanie musi być nieteflonowa, ale nieprzywierająca i w miarę uniwersalna. Rozrzut cenowy - nie droższa niż 110 zł...

Co sądzice o wyborze patelni między tymi, do których odsyłam poniżej:

1. Patelnia firmi HENDI seri "Patelnie Profi line Nieprzywierające" link https://www.eva-tec.pl/cat,29__Naczynia_kuc...atelnia___24_cm

2. Patelnia 23cm żeliwna HE23A-V link https://sklep.holkap.pl/product/9440.html

PS chcę wybrać jedną z nich :D , nie wszystkie

3. PATELNIA ZELMER 552.20 20CM COMPOSIUM NIEBIESKA link https://elektroworld.pl/zobacz,20263,kat,62...sium-niebieska-

Będę wdzięczna za opinie

Pozdrawiam