Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Też mam patelnię Berghoff, co prawda grillową, ale jeszcze dokupię jakąś uniwersalną. Moja ma już 5 lat ale mimo bardzo częstego używania świetnie się trzyma :D

  • 2 miesiące temu...
Gość Mamoniowa
Opublikowano

Doradźcie coś w sprawie kupna patelni. Chce powymieniać wszystkie jakie mam na nowe - lepsze.Przeczytałam całe mnóstwo informacji na ten temat i mam mętlik w głowie. Bardziej interesuje mnie opinia użytkowników. Jakich uzywacie i z których jesteście zadowolone/ zadowoleni, które kupić w ciemno (np przez internet) a które omijać szerokim łukiem?

Bęę wdzięczna za informacje.

Polecam patelnie żelazne, takie jak to kiedyś nasze babcie używały. Patelnie mogą być używane przez wiele lat, i im dłużej się na nich smaży tym są lepsze. Do swojej kolekcji żelaznych przywiozłam sobie taką z Niemiec, ... Turk się zwie. Ale w Polsce nie spotkałam się z takimi. Na patelni żelaznej nic nie przywiera, nie ma teflonu który złazi, i który jemy.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Proszę użytkowniczkę niuniaczek

o wypowiedź na temat aktualnego stanu patelni Pentolpres jakie zakupiła w 2008 :mrgreen:

  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Gość Garnek24
Opublikowano

Szczerze mówiąc to dużo słyszałem na temat ceramicznych patelni,ale sam nigdy nie używałem w swojej kuchni. A w jakich cenach są?

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Akurat to po ile są patelnie ceramiczne to nie ciężko sprawdzić... to dwa słowa do wpisania w google. Ale nie o tym chciałem :mrgreen: Planuję kupić patelnie 24-26cm średnicy, najlepiej o prostych brzegach i głęboką [świetnie się w takich robią warzywa z kurczakiem]. Ale tego muru patelni jakich jest wybór swoją głową nie przebiję... Chcę wydać coś w okolicach 200zł. Dotarłem do informacji, że najlepiej jakby to była powłoka tytanowa a nie teflonowa, może też być żeliwo, a suma sumarum mam 3 patelnie na myśli w tej chwili Firmy Ilsa żeliwno tytanowa, TVS - aluminium z tytanem, oraz wspominaną tutaj Pentolpres. Ktoś może się wypowiedzieć na ich temat? Lub zna sklep w Krakowie oferujący te patelnie? Bo przez neta to ciężko "zobaczyć"...

Opublikowano

Od jutra w Realu patelnia ceramiczna o średnicy 24cm będzie za 54.95,większe i droższe też będą. Esper...może w Makro coś z Ciebie interesujących będzie.

Opublikowano

Będę musiał przy okazji rzucić okiem do makro, bo faktycznie tam nie zaglądałem. A o ceramicznych czytałem, że tak samo jak teflonowe, są dobre dopóki ktoś ich jakoś nie zarysuje, bo wtedy mogą się zrobić niezdrowe :/

Opublikowano

Hym nie zauważyłem opcji edycji swoich postów więc mam nadzieję, że to nic wielkiego :mrgreen:

Mam pytanie do osób które mają patelnie z rączką z tworzywa. Jak z żywotnością tego elementu? Ja miałem kiedyś tefala ze starym teflonem, i taką rączką, skruszyła się po jakimś czasie, w tym metalowym elemencie odchodzącym od patelni. Pytam o to bo akurat jedna z patelni o których myślę ma takie rozwiązanie, i boje się że za 2-3 lata rączka odpadnie... Nadal nie mogę się zdecydować która z tych patelni będzie najlepsza :wink:

Ilsa - ma być najzdrowsza - bez użycia PFOA

Pentolpress - odczepiana rączką [u nas nie ma dostępnych modeli z lini titano, te mają być też wolne od PFOA

TVS - właśnie ta rączka z tworzywa, ale tak poza tym powinno być z nią wszystko ok?

Macie jakieś doświadczenia, nie koniecznie z danym produktem a z któraś z tych firm?

Opublikowano

To super bo od 17 mają być w biedronce na promocji właśnie ceramiczne i się nad nią zastanawiałam,a cena ...około 25 zł.Co do rączek to nie wiem,u mnie patelnia nie wytrzymuje dłużej niż 2 lata. :mrgreen:

Opublikowano

Ja wczoraj dostałem 24cm płytką pentolpresa, i jestem zadowolony za 150zł z przesyłką plus firmowa szklana pokrywka (większa i cięższa od patelni) Sama patelnia sprawia genialne wrażenie, rączka choć odczepiana sprawia wrażenie solidnej, tak samo jak i cała patelnia! Co ważne, uchwyt jest odlany razem z patelnią, dzięki czemu w środku nie ma nitów śrubek itp. Na razie miałem okazję jedynie schabowe na niej przypiec - i sprawiła się jak należy, co najmniej tak samo dobrze jak nowe teflony. Za plus muszę zaliczyć pokrycie tym samym tworzywem także brzegów patelni, bo w mojej tefala do naleśników, tam zawsze do aluminium przyczepia się tłuszcz którego doszorowanie się jest prawie niemożliwe... Jeden minus to fakt, że 26cm były bez pokrywki przez co mniej opłacalne, choć podejrzewam, że 26cm to lepszy rozmiar :mrgreen: Choć dla mnie na pewno 24 starczy, to tylko 2 osoby :]

Opublikowano

Aluminium, z powłoką wzmacnianą tytanem, czy jak to na prawdę jest - informacje na różnych stronach wzajemnie się wykluczają :] w google wystarczy wpisac pentolpress i od razu jest ich wloska strona. Moja patelnia nalezy do lini juliette. Teraz będę ją ostro eksploatował :] Ale sądzę, że się zupełnie sprawdzi :mrgreen:

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

O dokładnie taka :wink: spód jest z czystego aluminium, z tymi delikatnymi rowkami dookoła, patelnia nie jest jakoś specjalnie ciężka, ale to tylko 24cm. Jutro może jakąś rybkę będę na niej próbował dusić :]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.