Gość luda Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Dziki za odp. :D A jak długo używasz tej patelno z BergHoffa? Czy są jakieś ograniczenia w jej użytkowaniu i jak się ją przechowuje? Czy masz zdanie o nowej serii BergHoffa Scala cast line? tu: https://swiatkuchni.com/berghoff/patelnia-s...11fe672ae0700cd Cytuj
mora Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Też mam patelnię Berghoff, co prawda grillową, ale jeszcze dokupię jakąś uniwersalną. Moja ma już 5 lat ale mimo bardzo częstego używania świetnie się trzyma :D Cytuj
Gość Mamoniowa Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2010 Doradźcie coś w sprawie kupna patelni. Chce powymieniać wszystkie jakie mam na nowe - lepsze.Przeczytałam całe mnóstwo informacji na ten temat i mam mętlik w głowie. Bardziej interesuje mnie opinia użytkowników. Jakich uzywacie i z których jesteście zadowolone/ zadowoleni, które kupić w ciemno (np przez internet) a które omijać szerokim łukiem? Bęę wdzięczna za informacje. Polecam patelnie żelazne, takie jak to kiedyś nasze babcie używały. Patelnie mogą być używane przez wiele lat, i im dłużej się na nich smaży tym są lepsze. Do swojej kolekcji żelaznych przywiozłam sobie taką z Niemiec, ... Turk się zwie. Ale w Polsce nie spotkałam się z takimi. Na patelni żelaznej nic nie przywiera, nie ma teflonu który złazi, i który jemy. Cytuj
Gość Arkady Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Proszę użytkowniczkę niuniaczek o wypowiedź na temat aktualnego stanu patelni Pentolpres jakie zakupiła w 2008 :mrgreen: Cytuj
Gość Ameba Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Ja planuje kupić sobie ceramiczną - używacie?? Cytuj
Gość Garnek24 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Szczerze mówiąc to dużo słyszałem na temat ceramicznych patelni,ale sam nigdy nie używałem w swojej kuchni. A w jakich cenach są? Cytuj
Esper Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Akurat to po ile są patelnie ceramiczne to nie ciężko sprawdzić... to dwa słowa do wpisania w google. Ale nie o tym chciałem :mrgreen: Planuję kupić patelnie 24-26cm średnicy, najlepiej o prostych brzegach i głęboką [świetnie się w takich robią warzywa z kurczakiem]. Ale tego muru patelni jakich jest wybór swoją głową nie przebiję... Chcę wydać coś w okolicach 200zł. Dotarłem do informacji, że najlepiej jakby to była powłoka tytanowa a nie teflonowa, może też być żeliwo, a suma sumarum mam 3 patelnie na myśli w tej chwili Firmy Ilsa żeliwno tytanowa, TVS - aluminium z tytanem, oraz wspominaną tutaj Pentolpres. Ktoś może się wypowiedzieć na ich temat? Lub zna sklep w Krakowie oferujący te patelnie? Bo przez neta to ciężko "zobaczyć"... Cytuj
basga Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Od jutra w Realu patelnia ceramiczna o średnicy 24cm będzie za 54.95,większe i droższe też będą. Esper...może w Makro coś z Ciebie interesujących będzie. Cytuj
Esper Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Będę musiał przy okazji rzucić okiem do makro, bo faktycznie tam nie zaglądałem. A o ceramicznych czytałem, że tak samo jak teflonowe, są dobre dopóki ktoś ich jakoś nie zarysuje, bo wtedy mogą się zrobić niezdrowe :/ Cytuj
Esper Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Hym nie zauważyłem opcji edycji swoich postów więc mam nadzieję, że to nic wielkiego :mrgreen: Mam pytanie do osób które mają patelnie z rączką z tworzywa. Jak z żywotnością tego elementu? Ja miałem kiedyś tefala ze starym teflonem, i taką rączką, skruszyła się po jakimś czasie, w tym metalowym elemencie odchodzącym od patelni. Pytam o to bo akurat jedna z patelni o których myślę ma takie rozwiązanie, i boje się że za 2-3 lata rączka odpadnie... Nadal nie mogę się zdecydować która z tych patelni będzie najlepsza :wink: Ilsa - ma być najzdrowsza - bez użycia PFOA Pentolpress - odczepiana rączką [u nas nie ma dostępnych modeli z lini titano, te mają być też wolne od PFOA TVS - właśnie ta rączka z tworzywa, ale tak poza tym powinno być z nią wszystko ok? Macie jakieś doświadczenia, nie koniecznie z danym produktem a z któraś z tych firm? Cytuj
basga Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 To super bo od 17 mają być w biedronce na promocji właśnie ceramiczne i się nad nią zastanawiałam,a cena ...około 25 zł.Co do rączek to nie wiem,u mnie patelnia nie wytrzymuje dłużej niż 2 lata. :mrgreen: Cytuj
Esper Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja wczoraj dostałem 24cm płytką pentolpresa, i jestem zadowolony za 150zł z przesyłką plus firmowa szklana pokrywka (większa i cięższa od patelni) Sama patelnia sprawia genialne wrażenie, rączka choć odczepiana sprawia wrażenie solidnej, tak samo jak i cała patelnia! Co ważne, uchwyt jest odlany razem z patelnią, dzięki czemu w środku nie ma nitów śrubek itp. Na razie miałem okazję jedynie schabowe na niej przypiec - i sprawiła się jak należy, co najmniej tak samo dobrze jak nowe teflony. Za plus muszę zaliczyć pokrycie tym samym tworzywem także brzegów patelni, bo w mojej tefala do naleśników, tam zawsze do aluminium przyczepia się tłuszcz którego doszorowanie się jest prawie niemożliwe... Jeden minus to fakt, że 26cm były bez pokrywki przez co mniej opłacalne, choć podejrzewam, że 26cm to lepszy rozmiar :mrgreen: Choć dla mnie na pewno 24 starczy, to tylko 2 osoby :] Cytuj
Esper Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 Aluminium, z powłoką wzmacnianą tytanem, czy jak to na prawdę jest - informacje na różnych stronach wzajemnie się wykluczają :] w google wystarczy wpisac pentolpress i od razu jest ich wloska strona. Moja patelnia nalezy do lini juliette. Teraz będę ją ostro eksploatował :] Ale sądzę, że się zupełnie sprawdzi :mrgreen: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] O dokładnie taka :wink: spód jest z czystego aluminium, z tymi delikatnymi rowkami dookoła, patelnia nie jest jakoś specjalnie ciężka, ale to tylko 24cm. Jutro może jakąś rybkę będę na niej próbował dusić :] Cytuj
basga Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 Świetne te Wasze patelnie! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.