Miałczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Potrzebuję porady jakie zrobić danie główne na komunie .Będzie 10 osób i musi być coś takiego żeby można było przyrządzić wcześniej .Zamiast ziemniaków myślałem o takich ziemniaczkach pieczonych ale co do nich.Myślę że ktoś z was na pewno ma jakiś pomysł . Cytuj
Iwona01 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Myślę, że mogły by być kotlety schabowe .Mozna je przygotować wcześniej,a potem tylko usmażyc i podać. Albo kotleciki mielone z farszem pieczarkowym,tez usmażyc bezpośrednio przed podaniem.Ewentualnie, np. udka czy pałki z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i pieczonych w piekarniku (w razie czego służę przepisem). Do tego oczywiście bukiet surówek. Pozdrawiam :D Cytuj
Miałczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zainteresowały mnie pałki z kurczaka z płatkami .Gdzie mogę znaleźć do tego przepis. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Już Ci podaję: - nóżki z kurczaka - przyprawa do kurczaka - Papryka słodka - płatki kukurydziane - jajka do panierki WYKONANIE; Natrzeć dokładnie umyte kawałki kurczaka przyprawą. Pokruszyc dokładnie płatki i wymieszać je z papryką słodką (będą wówczas pikantne). Obtoczyć kurczaka w panierce z płatków i białka jajka,tzn. najpierw moczyć w białku, a potem obtaczać w płatkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 35-40 minut. To danie można również podac z ryżem. Podam Ci jeszcze jeden fajny przepis. Możesz go zmodyfikować jeśli chodzi o ilość: - 4 udka kurczaka - 8 ząbków czosnku - młode ziemniaki - łyżka posiekanego świeżego tymianku - 2 cebule - cytryna - 8 łyżek oliwy - 2 łyżki musztardy - sól, pieprz WYKONANIE: Udka podzielić na pół.Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki wyszorować, pokroić w ósemki. Cytrynę sparzyć, połowę pokroić w plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok. Mięso posmarować 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i pieprzem, posypać plasterkami czosnku. Piec 0k.20 min. w temp.180*C. Resztę oliwy, sok z cytryny,musztardę,tymianek,resztę czosnku oraz sól i pieprz do smaku utrzeć. Ziemniaki,cebulę i skórkę z cytryny wymieszać z marynatą, włożyć do brytfanki z kurczakiem i piec razem jeszcze 30minut. Pozdrawiam :D Cytuj
Miałczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Wszystkie składniki już mam .Jutro próba zobaczymy co mi wyjdzie. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Życzę sukcesu! Daj znać jak wyszło i czy smakowało :D Cytuj
Christina Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Na komunii mojej córki były - do wyboru: kotlety schabowe (moja mama robi niebiańskie schaboszczaki) i kurczak pieczony (w tym ja jestem najlepsza i sama dobieram przyprawy :D), do tego młode ziemniaczki z koperkiem i 3 rodzaje surówek - z kapusty pekińskiej, z czerwonej kapusty i ogórkowa z porami lub cebulą (dobrze jest mieć własne ogórki zakwaszone w słoikach, bo w sklepach rzadko można trafić w maju na smaczne). Na innych komuniach jadłam: roladki z piersi kurczaka, piersi a'la zeppeliny, devolai, kotleciki mielone - nadziewane pieczarkami. Do tego albo pieczone ziemniaki, albo frytki z piekarnika i przeróżne surówki lub młoda kapusta zasmażana. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Mam ten sam problem z tym, że na obiedzie będę miała ok 27 osób. Robię wszystko sama i jest to dla mnie duze wyzwanie. Na obiad planuję młode ziemniaczki udka z piekarnika, rolada z szynki wieprzowej nadziewana pieczarkami (przygotuję wcześniej) młodą kapustkę, surowki z białej kapusty, czerwonej, szwedzką (własnej roboty) oraz mielone w sosie (moze meksykańskim na ostro?) - to podam jako danie ciepłe ok 16-17,00 chcę zrobić jeszcze 2-3 rodzaje słatek oraz mięso w galarecie ciast też będzie mi potrzebne sporo, bo u nas po Komuni daje sie na wynos - nad ciastami jeszcze myślę. Tort też własnej roboty (nigdy nie zamawiam wypieków) Duzo roboty przede mną a na urlop raczej nie mogę liczyć.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi