Gość Ania27 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Witam wszystkich. Slyszalam rozne opinie na ten temat. moja tesciowa a z tym i moj maz, uwazaja, ze majonez powinno dodawac sie chwile przed spozyciem salatki, poniewaz wymieszana wczesniej z warzywami psuje je. Natomiast moja mama robi zupelnie na odwrot, i wrecz uwaza, ze majonez konserwuje warzywa i zapobiega jego psuciu. czy ktos moze mi pomoc. Dziekuje Cytuj
Christina Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Myślę, że ani nie psuje, ani nie konserwuje... (ale to tylko moje zdanie). Jednak, z doświadczenia innych gospodyń mogę dodać, że sałatka (mam na myśli wyłacznie jarzynową) po dodaniu majonezu może zepsuć się szybciej, jeśli zrobimy jej dużo i miałaby dłużej stać w lodówce - ale nie jest to wina samego majonezu, lecz tego, że wszystkie składniki lepiej się łączą i puszczają tzw. soki - głównie chodzi tu o pora lub cebulę i jabłka. Najlepszym rozwiązaniem jest więc to, aby robić tyle sałatki, żeby nie stała w lodówce dłużej, niż 2-3 dni - wtedy nie trzeba się martwić, czy dodany majonez zepsuje sałatkę (bo jej nie zepsuje :shock: ) Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgadzam się z Christiną. I myślę, że majonez w zasadzie nie ma ani właściwości konserwujących, ani też nie powoduje, że np.sałatka szybciej się psuje. W gruncie rzeczy jego zadaniem jest to, aby był spoiwem dla składników jak równiez spełnia walory smakowe. Ja przeważnie,jakąkolwiek sałatkę przygotowywuję dzień wcześniej, dodaję równiez majonez(oczywiście jeśli jest w przepisie) i wstawiam do lodówki.Składniki potrawy "przegryzą" sie i jest ona wtedy najlepsza w smaku. Gdy zostanie mi, przechowywuję ją w lodówce, ale niezbyt długo ,ok.2 - 3 dni (poprostu potem nie jest już tak apetyczna jak na początku). Jednak muszę przyznać, że dzieje się to rzadko,ponieważ zazwyczaj znika ze stołu w mig :shock: Pozdrawiam Cytuj
jotka Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 A ja najczęściej majonez dodaję przed spożyciem. Cytuj
Christina Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Jotka, spróbuj dodać majonez nie bezposrednio przed spożyciem, lecz na kilka godzin wcześniej - sałatka powinna być smaczniejsza, ponieważ wszystkie składniki sałatki pysznie się "przegryzą". Oczywiście nie należy tego sposobu stosować do surówek! - Majonez lub sos do surówki dodajemy najwyżej na pół godziny przed dodaniem - żeby sałatka pozostała jędrna i chrupiącą :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.