margheritac Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 składniki - biszkopt kakaowy - wg wlasnego przepisu na duza blache - ja z reguly robie z 8 jaj, - krem dr. Oetker czekoladowy - krem dr. Oetker ajerkoniakowy lub opcjonalnie amaretto - 600 ml mleka - wisnie drazone z kapotu - okolo lyzki kawy rozpuszczalnej nescafe na nasaczenie - mocna, zaparzona herbata - amaretto lub inny alkohol jak kto woli - sok z cytryny, cukier sposób przygotowania Upiec biszkopt i po ostygnieciu przekroic na pol. Spod nasaczyc ponczem. Wisnie osaczyc na sitku. Ubic krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu na zimnym mleku i po ubiciu wymieszac z wisienkami (czesc mozna odlozyc do dekoracji placka). Krem wylozyc na spod biszkoptu i przykryc drugim biszkoptem. Nasaczyc drugi biszkopt. Przygotowac krem ajerkoniakowy , ale ja najpierw dodaje ok lyzki kawy rozpuszczalnej dla zmienienia smaku, troszke miksuja z nia mleko i dodaje proszek na krem dr. Oetkera. Reszta tak jak na opakowaniu. Ubitym kremem smaruje wierzch i boki ciasta. Widelcem na wierzchu robie male wzorki, pozniej dekoruje wisienkami i robie na nich esy-flkoresy z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Ach.. jeszcze jedno. Z biszkoptu po ostygnieciu i przed przekrojeniem , odcinam delikatnie troszke wierzchniej czesci, krusze ja palcami i pozniej dekoruje nia boki placka. Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 ładniutki torcik :shock: Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Smakowicie wygląda i tak tez pewnie smakuje :shock: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Bardzo efektowne ciasto, Margheritac jak będę piekła biszkopt czy blacha 39 cm.x 27 cm. będzie dobra o tych wymiarach, czy musi być mniejsza? Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Cytuj
margheritac Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Tak ina, taka blacha przy biszkopcie z 8 jaj jest w sam raz. Na zdjeciu zrobilam ten placuszek z polowy porcji i uzylam mniejszej blaszki... Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Dziękuję bardzo za odpowiedź, chciałam się upewnić bo patrząc na zdjęcie zauważyłam że jest upieczony biszkopt na mniejszej blaszce. Jak upiekę to dam znać z zdjęciem włącznie. Cytuj
bernadettt Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Chyba lepiej zrobić kremy samemu,a nie dawać sztucznych kupnych :shock: Ale to jest moje zdanie tylko,co nie zmienia faktu że pomysł na ciasto jest dobry i jego wygląd smakowity.Pozdrawiam :grin: Cytuj
margheritac Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Oczywiscie ze lepiej zrobic samemu, tylko ze te dr.oetkera sa bardzo lekkie i przez to mniej kaloryczne niz przy uzyciu smietany. Moj maz jest na diecie wiec czasami robie mu te ciasto aby dac mu chwile rozkoszy dla podniebienia. :shock: Cytuj
anka123 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Smakowicie wygląda, chyba jutro go zrobie. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Gosiu ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu, daję najwyższą ocenę, polecam i zachęcam do wypróbowania. Biszkot upiekłam z pięciu jaj w tortownicy o średnicy 30 cm. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Halinko ładne ciacho ,chyba wpadnę do Ciebie na kawkę. Cytuj
margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Gosiu ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu, daję najwyższą ocenę, polecam i zachęcam do wypróbowania. Biszkot upiekłam z pięciu jaj w tortownicy o średnicy 30 cm. Pozdrawiam czesc ina! Nie wiesz jaka radosc sprawilo mi ze wykonalas moj placuszek i ze Tobie smakuje. Bardzo dziekuje za pozytyw i za zdjecie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Eluniu bardzo bym się ucieszyła jakbyś wpadła do mnie na kawkę. Dodam że krem jest nadzwyczaj bardzo delikatny. Gosiu nie tylko mnie smakuje, są cztery osoby, od rana większa część jest już zjedzona. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.