Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składniki

- biszkopt kakaowy - wg wlasnego przepisu na duza blache - ja z reguly robie z 8 jaj,

- krem dr. Oetker czekoladowy

- krem dr. Oetker ajerkoniakowy lub opcjonalnie amaretto

- 600 ml mleka

- wisnie drazone z kapotu

- okolo lyzki kawy rozpuszczalnej nescafe

na nasaczenie

- mocna, zaparzona herbata

- amaretto lub inny alkohol jak kto woli

- sok z cytryny, cukier

sposób przygotowania

Upiec biszkopt i po ostygnieciu przekroic na pol.

Spod nasaczyc ponczem.

Wisnie osaczyc na sitku.

Ubic krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu na zimnym mleku i po ubiciu wymieszac z wisienkami (czesc mozna odlozyc do dekoracji placka).

Krem wylozyc na spod biszkoptu i przykryc drugim biszkoptem.

Nasaczyc drugi biszkopt.

Przygotowac krem ajerkoniakowy , ale ja najpierw dodaje ok lyzki kawy rozpuszczalnej dla zmienienia smaku, troszke miksuja z nia mleko i dodaje proszek na krem dr. Oetkera. Reszta tak jak na opakowaniu.

Ubitym kremem smaruje wierzch i boki ciasta.

Widelcem na wierzchu robie male wzorki, pozniej dekoruje wisienkami i robie na nich esy-flkoresy z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Ach.. jeszcze jedno. Z biszkoptu po ostygnieciu i przed przekrojeniem , odcinam delikatnie troszke wierzchniej czesci, krusze ja palcami i pozniej dekoruje nia boki placka.

post-6057-1208956897_thumb.jpg

post-6057-1208956907_thumb.jpg

post-6057-1208956916_thumb.jpg

post-6057-1208956924_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź, chciałam się upewnić bo patrząc na zdjęcie zauważyłam że jest upieczony biszkopt na mniejszej blaszce. Jak upiekę to dam znać z zdjęciem włącznie.

Opublikowano

Chyba lepiej zrobić kremy samemu,a nie dawać sztucznych kupnych :shock: Ale to jest moje zdanie tylko,co nie zmienia faktu że pomysł na ciasto jest dobry i jego wygląd smakowity.Pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Oczywiscie ze lepiej zrobic samemu, tylko ze te dr.oetkera sa bardzo lekkie i przez to mniej kaloryczne niz przy uzyciu smietany. Moj maz jest na diecie wiec czasami robie mu te ciasto aby dac mu chwile rozkoszy dla podniebienia. :shock:

Opublikowano

Gosiu ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu, daję najwyższą ocenę, polecam i zachęcam do wypróbowania. Biszkot upiekłam z pięciu jaj w tortownicy o średnicy 30 cm. Pozdrawiam

post-2336-1209653670_thumb.jpg

Opublikowano

Gosiu ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu, daję najwyższą ocenę, polecam i zachęcam do wypróbowania.

Biszkot upiekłam z pięciu jaj w tortownicy o średnicy 30 cm.

Pozdrawiam

czesc ina!

Nie wiesz jaka radosc sprawilo mi ze wykonalas moj placuszek i ze Tobie smakuje. Bardzo dziekuje za pozytyw i za zdjecie. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Eluniu bardzo bym się ucieszyła jakbyś wpadła do mnie na kawkę. Dodam że krem jest nadzwyczaj bardzo delikatny. Gosiu nie tylko mnie smakuje, są cztery osoby, od rana większa część jest już zjedzona.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.