Basia K Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 W szkole mojej Ali organizowany jest coroczny festyn (na początku czerwca) Każda klasa przygotowuje ciasto i sałatkę,potem to się sprzedaje. Ja podjęłam się zrobienia sałatki...no i tu mam problem-jaką? Na pewno ma byc bez majonezu,śmietany itp jako,że to na dworze,może byc ciepło.... Wiem,że wiele sałatek można w ten sposób przygotowac,np z oliwą,ale może podsuniecie mi jakieś swoje sprawdzone pomysły? Cytuj
Iwona01 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Witaj Basiu! Co prawda większość sałatek, które robię ,w swoim składzie zawiera majonez,śmietanę czy jogurt,ale znalazłam w swoim zeszycie takie,które nie zawierają tych składników, a zapewniam ,ze są dobre bo sprawdzone. Oto one: SAŁATKA RYŻOWA: Ryż ugotowany na sypko posiekane ogórki kiszone lub konserwowe papryka konserwowa jajka na twardo groszek konserwowy posiekana makrela wędzona lub tuńczyk w puszce posiekana natka pietruszki trochę oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Ilość składników dowolna SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI I FASOLĄ: 4 buraki 20 dkg białej fasoli z puszki 2 kiszone ogórki pęczek dymki kwaśne jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku sok z cytryny olej, sól, pieprz Buraki ugotowac,obrać i pokroić w kostkę.Fasolę osączyć z zalewy. Dymkę,miąż jabłka i ogórki pokroić. Dwa jajka posiekać.Przygotowane składniki polać sosem przygotowanego: z oleju wymieszanego z sokiem z cytryny,zmiażdżonym czosnkiem i doprawionym solą i pieprzem.Wymieszać. Sałatkę wyłożyć do salaterki i udekorować cząstkami pozostałych jajek. Ilość składników też jest orientacyjna i można modyfikować w/g potrzeb. Mam jeszcze przepis na sałatkę z kurczaka. Jeszcze jej nie robiłam,bo niedawno dostałam przepis. Jednak jeśli będziesz chciała to Ci go podam :shock: Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Dziękuję Iwonko. Jeśli możesz podac przepis na tą sałatkę z kurczaka,byłabym Ci wdzięczna. Mogę ją przecież również wykorzystac kiedyś indziej :shock: Cytuj
Iwona01 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 SAŁATKA Z KURCZAKIEM: - 40 dkg piersi kurczaka - 25 dkg kaszy kuskus - 2-3 łyżki masła - 1 średnia cebula,5 dkg dymek - 25 dkg ogórka świeżego - 1-2 ząbki czosnku - 50 dkg pomidorów - 1/2 szkl. soku z cytryny - 2 pęczki natki pietruszki - 2 gałązki mięty - 6 łyżek oliwy i 2 łtżki oleju - sól,pieprz,słodka papryka Na dużej patelni lub woku zagotować 1szkl. wody z łyzką oliwy i szczyptą soli.Zdjąć z ognia, wsypać kaszę kuskus, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 min. do napęcznienia. Do kaszy dodać starte na wiórki masło. Całość podgrzać kolka minut na małym ogniu ( 2-3 min.). Gotową kaszkę wymieszać widelcem. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem cytrynowym.Przyprawić do smaku pieprzem. Następnie utrzeć z pozostałą oliwą. Dymki obrać,pokroić w cienkie krążki. Pomidory i ogórek oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Natkę pietruszki i miętę opłukać i posiekać. Przygotowane składniki połączyć z kaszką kuskus i polać sosem winegret. Wszystkie składniki przemieszać. Sałatkę odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Mięso pokroic w cienkie paseczki, smażyć kilka minuy na oleju. Przyprawić do smaku solą,pirprzem i słodką papryką. Gotową sałatkę przełożyć do miseczki, na wierzchu rozłożyć paseczki mięsa. :shock: :grin: :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Bardzo Ci dziękuję,Iwonko. Już sobie wydrukowałam te przepisy. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Nie ma za co.Polecam się na przyszłość w razie potrzeby :shock: Cieplutko Cię Basiu pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi