Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt jasny:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po wystygnięciu przeciać na 3 części

post-9750-1209286791_thumb.jpg

Masa:

Dowolna sprawdzona masa budyniowa.

Tort przełożyć masą , można naponczować biszkopty a na mase ułożyć owoce.

post-9750-1209286828_thumb.jpg

Wysmarować równo cały tort kremem, odłożyć kilka łyżek do namalowania kubusia

post-9750-1209286870_thumb.jpg

Za pomocą wykałaczki narysowac kontury Kubusia

post-9750-1209286917_thumb.jpg

Dodatkowo:

czekolada gorzka

barwniki ( czerwony, pomarańczowy, zielony)

kokos

Czekolade rozpuscić w kąpieli wodnej,

za pomocą tyli z okrągłą końcówką narysować czekoladą Kubusia ,

post-9750-1209286949_thumb.jpg

post-9750-1209286965_thumb.jpg

Rozrobić 3/4 pozostałego kremu z pomarańczowym barwnikiem .

Reszte kremu wymieszać z barwnikiem czerwonym

Powstałymi kolorowymi kremami namalować Puchatka

post-9750-1209286996_thumb.jpg

Zielony barwnik wymieszać z kokosem. Jeśli barwnik jest w proszku to należy rozrobić go z niewielką ilością wody .

Udekorować nim tort

post-9750-1209287047_thumb.jpg

post-9750-1209287071_thumb.jpg

Chciałam pokazac wam jeszcze jeden tort , który robiłam w tym samym dniu, w którym robiłam Kubusia.

Zrobiłam tort w kształcie kostki masła , nie bede wstawiać przepisu bo wątpie żeby komuś sie przydał.

post-9750-1209287344_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko, a gdzie można kupić takie barwniki i jakie byś poleciła (zupełnie się na tym nie znam). Czy one są drogie? I ile takiego barwnika dodajesz do namalowania kubusia? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :shock:

Opublikowano

Piękny Kubuś ,mogę patrzeć i podziwiać bez końca .....a tort w kształcie kostki masła jest super ....długo sie przyglądałąm ,żeby uwierzyć ,że to tort :shock: . Myślę ,że masz jeszcze sporo niespodzianek ,którymi nas zaskoczysz !!!!!! Gratuluję talentu !!!

Opublikowano

Dorotkoxx.....skąd Ty masz takie zdolności?? robisz wspaniałe rzeczy!! jak nie nalesniki z przeróznym nadzieniem, to słodkości tak wspaniałe, że tylko podziwiać!! te torciki to cudo!! gratuluję zdolności i wspaniałych wypieków :shock:

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuje za przemiłe słowa! Kochana to nie są zdolności a pasja post-9750-1209361484_thumb.gif ,zdecydowanie wole piec ciacha i torty niz stać nad garami :shock: . A jesli chodzi o torty to wiesz co lubie najbardziej ?? Reakcje dzieci na ich widok post-9750-1209361484_thumb.gif! Torta zygzaka mcquina robiłam dla znajomych i opowiadali jak zareagował Bartoszek. Podobno piszczał i skakał z radości post-9750-1209361484_thumb.gif!! Dla takiej reakcji warto postać nad tortem nawet cały dzień. Pozdrawiam Cie baaaardzo serdecznie . Dorota

Opublikowano

Piękny Kubuś ,mogę patrzeć i podziwiać bez końca .....a tort w kształcie kostki masła jest super ....długo sie przyglądałąm ,żeby uwierzyć ,że to tort :grin: . Myślę ,że masz jeszcze sporo niespodzianek ,którymi nas zaskoczysz !!!!!! Gratuluję talentu !!!

Faktycznie mam jeszcze kilka :shock: . Równiez pozdrawiam post-9750-1209361908_thumb.gif
Opublikowano

Dorotko, a gdzie można kupić takie barwniki i jakie byś poleciła (zupełnie się na tym nie znam). Czy one są drogie? I ile takiego barwnika dodajesz do namalowania kubusia? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :shock:

Kuknęłam na twój profil i widze,że mieszkasz w Zamościu . To jest większe miasto więc myśle,że znajdziesz dobre barwniki. Chociaż ja mieszkam w Krakowie i miałam z tym ogromniasty problem post-9750-1209362046_thumb.gif.W zadnym hipermarkecie nie znalazłam , na targowiskach rownież .Możesz zamówić na Allegro , ale nie polecam tych w płynie, szukaj w paście lub w proszku . Można tez zamówić w tortowni : [LINK NIEAKTUALNY] lub na stronie PANu : https://pan.freshsite.pl/sklep/index.php?cP...8c7fa952934372e . Jesli chcesz coś tańszego to musisz poszukać w swoim mieście hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do żywności. Ja wlaśnie tak zrobiłam.

Na sobote miałam zrobić Zygzaka Mcquina a w piątek zorientowałam się,ze nie mam czerwonego barwnika. Na zamawianie ze sklepu internetowego było za pozno , na szukanie po całym Krakowie tez . Byłam na tyle zdesperowana,że zadzwoniłam do wlaściciela największych hutrowni dodatkow do żywności w Krakowie. Pan był bardzo pomocny, podał mi telefony i adresy hurtowni, które znajdują sie najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Pojechałam do jednej i tam zobaczyłam cuda!!! Barwniki w prawie każdym odcieniu , róże do dekoracji , ozdoby na tort !! Dla mnie raj post-9750-1209363010_thumb.gif !!Kupiłam takie barwniki w proszku

post-9750-1209363079_thumb.jpg

za jeden barwnik zapłaciłam około 10 zł. warto je kupić bo są naprawde bardzo wydajne, wystarczy niewielka ilość barwnika a mozna uzyskać intensywny kolor. Kupiłam rownież inne cuda:

post-9750-1209363233_thumb.jpg

a teraz napisze ci jaka jest roznica cenowa jesli kupisz bezposrednio w hurtowni

za tą hostie w pudełeczku dałam 6 zł. a na Allegro jest po 18,50 + 9 zł ( koszt przesyłki) = 27,50!!!!

na dole widac 3 pudełeczka, w kazdym z nich jest po 100 sztuk ( kwiatki i listki) za jedno takie pudełeczko zapłaciłam 11 zł. na allegro 40 sztuk kosztuje 7 zł + 9zł = 16 zł!!

Naprawde warto sie wybrac osobiście do takiej hurtowni bo mozna zaoszczedziec kupe kasy.

Pytasz ile dodałam barwnika do namalowania kubusia. Naprawde malutko.Odłożyłam kilka łyżek kremu , wsypałam około 1/5 łyżeczki barwnika i wymieszałam mikserem. Wszystko zależy od tego jak intensywny kolor chcesz uzyskać. Jeśli będziesz kiedys robić mase z barwnikiem to radze zrobić jej troszke więcej (nawet jeśli ma zostać) , gdybyś zrobiła za mało i chciała dorobic to bardzo trudno uzyskać identyczny kolor .

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i za zdjęcia. Rzeczywiście, różnice cenowe są wielkie. Dzięki za rady! Mam nadzieję, że w razie moich wątpliwości mogę napisać i liczyć na Twoją pomoc, gdybym kiedyś robiła takie barwione kremy (?) Pozdrówki :shock:

• 2 tygodnie później...
Gość mama_natalki
Opublikowano

Mozesz mi napisac gdzie w Krakowie znalazłaś taką hurtowanie ?? I czy nie wiesz moze gdzie moge kupić "Opłatki na tort" ??

Opublikowano

mamo natalki wszystko kupisz w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do żywności .Swietna hurtownia , w której można kupić barwniki ( i nie tylko ) na sztuki. Kupisz tam rowniez hostie .

To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6 tel:

• 2 lata później...
Opublikowano

witaj dorotko :-( ja dzis poraz pierwszy robilam torcik z kubusiem puchatkiem,na 1 urodziny mojego malego kuzynka :grin: wykorzystalam mase budyniowa z twojego przepisu na tort motyl,jest super smaczna! :-D w rzeczywistosci kolorki sa bardziej wyrazne;) oto efektl:

post-6578-1273589318_thumb.jpg

post-6578-1273589359_thumb.jpg