Jolanta Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Upiec biszkopt. :shock: Masa rafaello : 3 jajka Tabliczka bialej czekolady 2 lyz. smietany slodkiej 3/4 szkl. kokosu mielonego 1/2 szkl. mleka w proszku 3 lyz. cukru pudru 1/3 szkl. ajerkoniaku Kostka masla Wykonanie : Ubic jajka na parze do bialosci. Czekolade ze smietana rowniez rozpuscic na parze. Do cieplych jajek wlac powoli rozpuszczona czekolade, wsypac kokos i mleko w proszku. Calosc zmiksowac, pozostawic do calkowitego wystygniecia. Kostke masla utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase i dodawac po lyzce masy jajecznej. Na koniec dodawac powoli ajerkoniak. Uwaga! Maslo musi miec taka sama temperature co masa jajeczna, czyli temperature pokojowa. Tak gotowa mase przelozyc lekko nasaczony biszkopt. Na koniec ubic smietane i udekorowac platkami migdalowymi. Poprostu jest rewelacja !! Cytuj
apsik Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Jolu bardzo ciekawy przepis ...inny niż wszystkie,oczywiście w kolejce do zrobienia,czy trzeba koniecznie dodać ajerkoniak. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie na komunię mojego synka. Podzielę sie opinią dziękuję i pozdrawiam autorkę Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Świetny przepis! Właśnie takiej masy z wiórkami szukałam, a ta musi być pyszna. Ogromne dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznie :shock: Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Eluniu kochana jesli nie lubisz ajerkoniaku to nie trzeba dodawac to taki ekstras do masy ktory nadaje super smak. :shock: Kleopie i Niunioczku oraz Eluniu zachecam do sprobowania bo naprawde warto.Ja rowniez szukalam takiej masy bo wszystkie rafaella sa z masa bitej smietany a ta ma taki smak ja prawdziwe rafaello!Goraco pozdrawiam i czekam na opinie :grin: . Cytuj
niuniaczek Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Jolu, zastanawiam sie czy ta masa jest taka rzadka jak w rafaello, czy zastygnie i nadaje sie do przełożenia tortu i nie będzie sie wylewać? Bo mam koncepcję na zrobienie tortu m in z tą masą ale troche sie jej obawiam. Cytuj
Jolanta Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Niunioczku spokojnie mozesz uzyc tej masy do zrobienia tortu.Masa nie jest rzadka.Zycze smacznego wypieku :D . Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Dzięki Jolu za odpowiedź - wprawdzie przeczytałam juz po fakcie, bo nie miałam czasu zaglądać na forum. Przełożyłam torcik tą masą i jest bardzo smaczna - potwierdzam prawdziwe rafaello. Polecam i daję 5. pozdrawiam i dziękuję Cytuj
wyzel Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Wlasnie jestem w trakcie robienia masy ,ale po dodaniu kilku kropel czekolady cala piana jajeczna "siadla". Czy tak ma byc czy cos zrobilam zle ? Dodalam reszte skladnikow (oprocz masla) i odstawilam do wystygniecia . Cos mi sie zdaje ze nici z mojego placka. Prosze o odpowiedz czy po wystudzeniu masa zgestnieje i bedzie sie nadawala do polaczenia z maslem ,czy juz teraz zrezygnowac? Pozdrawiam serdecznie Irena Cytuj
wyzel Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Masa wyszla super ! Rzeczywiscie smakuje jak rafaello :P . Dzieki za przepis Cytuj
Jolanta Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Wyzel przepraszam ze nie moglam wczesniej ci odpisac,ale wlasnie po dodaniu czekolady masa jajeczna opada.Ciesze sie ze ci wyszlo i rownie super smakowalo!Pozdrawiam. :P Jolanta :P Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 witaj jolanto,mam takie male pytanko dotyczace masy.. moze glupie troche ale...napisalea ze trzeba dodac mielonego kokosu,mam zmielic poprostu wiorki kokosowe? :D pozdrawiam! Cytuj
22Monika22 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta i chcialam zapytać ile jest tej masy ? Na jaką blaszke mam upiec biszkopt ? ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.