Basia K Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Przepis mam od internetowej koleżanki,ale już został przeze mnie wypróbowany BISZKOPT -6jaj -1 szklanka cukru -2 budynie karmelowe+mąka ziemniaczana(razem ma być szklanka) -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną masę, odłożyć mikser i teraz posługiwać się już tylko łyżką - dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszając połączyć składniki. piec w 170 stopniach przez około 30 minut MASA - 1,5 szklanki wody -2 jaja -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -sok z 3 cytryn + otarta skórka z 2 cytryn - 1/2 kostki masła wszystkie składniki oprócz masła włożyć do garnuszka, na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. następnie zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w małe kawałeczki i mieszać aż się rozpuści i połączy z masą. GLAZURA - 0,5 litra soku pomarańczowego - 1 kisiel pomarańczowy (ja nie miałam,zastąpiłam cytrynowym) -1 galaretka pomarańczowa ugotować kisiel na soku pomarańczowym, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę-mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretki Biszkopt przekroić na pół, nasączyć sokiem pomarańczowym, przełożyć ciepłą masą cytrynową, wierzch polać letnią glazurą. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie składniki sie "przegryzą" Cytuj
Kasia M. Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 "Brzmi" przepysznie świeżo, idealny na nadchodzące (mam nadzieję) lato ;-) Przepis zapisany, muszę wypróbować :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi