teresap Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 SERNIK 1-2 paczki biszkoptów 1kg sera w wiaderku 1kostka masła lub 30 dag 4 żółtka 3/4 szkl.cukru pudru Cukier waniliowy 2 łyżki żelatyny 2 galaretki Kakało 1-2 łyżki 1/2 litra śmietany 30 – 36 % + 2 śmietano fix - oetker Dekoracja dowolna Rozrobić galaretkę w skąpym litrze wody i odstawić Masło utrzeć z szczyptą soli i cukrem +po jednym żółtku + ser Dobrze wymieszać . Ser dzielimy na 2 części , do pierwszej dodajemy kakało i rozrobioną 1 łyżki żelatyny (dodać 1/4 szklanki gotującej wody i rozrobić żelatynę żeby nie miała żadnych grudek ) Jak zastygnie2 częśc sera , znów powtażamy tylko bez kakała Tortownica + biszkopty (ja namoczyłam w soku po mandarynkach i z cytryną można w mleku )+ masa ciemna , wstawić na chwile do zamrażalnika + masa jasna + tężejąca galaretka + bita śmietana , ubita z szczyptą soli i śmietan-fix , na wierzch orzechy ( ja dałam mleko skondensowane słodkie takimi kubkami i dopiero orzechy , do białej masy dodałam mandarynki z puszki ) Odnośnie dodatków to wedle uznania , można dodawać wszystko : rodzynki , ananas , brzoskwinie , owoce , a bardzo dobre jest z truskawkami itp. TORTOWNICA DUŻA Życzę smacznego i czekam na opinie Cytuj
teresap Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 A ja na dzień dziecka zrobiłam serniczek i wstawiam go aby kogoś skusić :D :grin: ;) !!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Wygląda bardzo efektownie i zachęcająco ;) Cytuj
teresap Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 A ja dziś znówrmie zrobiłam serniczek dla syna ,bo ma urodziny , oczywiscie jako tort. Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam, ja też skusiłam się na ten serniczek, zrobiłam go z truskawkami i też jako tort dla mojego Brata :) Solenizant i goście byli zachwyceni, a tort zniknął w zaskakującym tempie :-( Dziękuję za przepis, oczywiście polecam go i pozdrawiam autorkę :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Bardzo apetycznie wygląda ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Narobiłyście mi ochoty ;) W niedzielę zaskoczę rodzinkę :) Cytuj
sabina1974 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 moge uzyc do tego sernika serka homogenizowanego,bo u nas niedostane takiego polskiego sera Cytuj
teresap Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dziękuje Dorotce za to że skusiła się i zrobiła mój serniczek, no i co najciekawsze że autorytetem jesteś dla forumowiczów bo zaraz zainteresowanie serniczkiem wzrosło. POZDRAWIAM i cieszę się że nie zawiodłam :) Sabinko ja bym doradzała zwykły ser 1 kg i zmielić , bo homogenizowany może być za rzadki Czekam jaką podejmiesz decyzję , a jeśli zdecydujesz że zrobisz to wtedy na opinię Również POZDRAWIAM ;) Cytuj
sabina1974 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 dziekuje za odpowiedz napewno wyprubuje ala pozniej bo teraz mam przeprowadzke na karku Cytuj
apsik Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Teresko ostatnio mało piekę-sprawy zdrowotne-ale chciałabym zrobić go synowi na urodziny-tylko mam pytanie ...chodzi mi o ser z wiaderka -jaki najbardziej byś mi polecała. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedz. Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Elu kochana mam nadzieję że to nic poważnego co by nie było uważaj na siebie,dużo zdrówka i wszystkiego najlepszego-pozdrowienia :-D Cytuj
minia51 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Teresko ostatnio mało piekę-sprawy zdrowotne-ale chciałabym zrobić go synowi na urodziny-tylko mam pytanie ...chodzi mi o ser z wiaderka -jaki najbardziej byś mi polecała. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedz. Elu, myślę. że te sprawy zdrowotne to tylko dieta. Ja najwięcej korzystam z przepisów Twoich i Iny, z innych też ale jakoś mniej. Dzięki Wam nauczyłam się piec, czego dawniej nie umiałam. Moja mama piekła wspaniale ale mnie wtedy to nie bawilo. Umarla, gdy miałam 22 lata. założyłam rodzinę i......brak mamy. Teraz piekę różne ciasta, ciasteczka. Życzę zdrowia i czekam na dalsze przepisy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi