Gość enka Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 na dole są biszkopty takie okrągłe, jako spód ciasta albo upieczony biszkopt, na tym jest krem pyszny taki że aż sie ślinię, w ten krem powtykane połówki brzoskwiń, a na to galaretka brzoskwiniowa... czy ktokolwiek ma przepis na to ciasto? śni mi się ono po nocach!!!!!!!!!!!!!!!! BLAGAM, ono mi się naprawdę śni! PS. witam, jestem nowa na forum, cąłuski dla wszytskich!! :D Cytuj
Terencia Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Witam Cię serdecznie na stronach najlepszych przepisów kulinarnych. Nie wiem, czy o takie ciasto Ci chodzi, ale mi to pachnie na "Ambasadora" Spó ciasta to płaski blat biszkoptu, lub też ułożone na dnie tortownicy biszkopty, natomiast krem stanowi masa budyniowa podzielona na 2 części, do jednej dodajemy kakao oraz rodzynki, natomiast do drugiej orzechy, startą na dużych oczkach czekoladę. Układamy następująco: biszkopt, masa ciemna, masa jasna, owoce (w Twoim wydaniu brzoskwinie) i tężejąca galaretka. Czy o taki przepis Ci chodzi? Jak tak, to daj znać, a "poratuję" Cię dokładnym przepisem, co przestanie Cię już po nocach dręczyć. Pozdrawiam Cię serdecznie. Tereńcia Cytuj
papuga Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Czesc :D podam Tobie swoj przepis na takie ciasto Kupuje dwie bite smietany w proszku i dwie gaaretki o roznych smakach ,biszkopt przewaznie pieke sama acha i pol litra mleka,kazde opakowanie galaretki rozpuszczam w osobnych naczyniach i czekam az troszke stezeje,nastepnie tak samo robie z bita smietana i do ubitych smietan dodaje galaretki ,i przekladam takimi masami biszkopt ,na wierzch daje owoce .Jest naprawde pyszne Cytuj
Gość Jolmira Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Wyglada jednak mi to na ambasador:) a oto jak ja go robię:) jest naprawde przepyszny:D Składniki BISZKOPTszklanka mąki tortowej; 6 jaj; szklanka cukru; torebka kisielu cytrynowego; płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA: Biszkopt: jaja ubic z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać widelcem z masą jajeczną.Ciasto wylać do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. PIec około 40 min w temp 180-190oC Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać do gotującego się mleka cienką strużką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąc z ognia i ostudzić. Maslo utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawac po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włozyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy, Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem a potem jasny. Pozostała czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawic do lodówki na ok 8 godz. SMACZNEGO Cytuj
bof Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Ambasador jest świetny a właściwie to był , bo już jest zjedzony ;-) Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jakie składniki-ilości na masę?! Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 A oto Basiu ilości na masę: MASA DO AMBASADORA: S K Ł A D N I K I - 2 masła - 1,5 szklanki cukru - 7 żółtek - 3 szklanki mleka - 2 budynie waniliowe - 2-3 łyżki kakao - gorzka czekolada - po 10 dag rodzynek i orzechów - puszka brzoskwiń :) :P Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Jalmira podała już przepis na wykonanie tej masy. Polecam. To ciasto jest przepyszne, choć wysokokaloryczne. Pozdrawiam serdecznie. :) :P Renata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.