margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Składniki: 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki oleju dżem śliwkowy 2-3 paczki Delicji rum do nasączenia Masa: 1 ½ szkl. mleka 1 ½ budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 2-3 łyżki cukru 1 galaretka czerwona 1 jajko brzoskwinie lub ananasy z puszki Odmierzyć szklankę mleka i zagotować. W pozostałej części rozmieszać budyń z cukrem i żółtkiem a następnie wlać do gorącego mleka i zagotować. Masło utrzeć dodając budyń. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy stężeje dodać do masła utartego z budyniem. Pierwszy krążek biszkoptu posmarować dżemem, drugi niewielką ilością masy. Następnie na masę ułożyć delicje i owoce i ponownie położyć masę. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta ozdobić owocami, polewą i bita śmietaną. Polewa: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao sposób przygotowania Ubić pianę z białek. Następnie dodawać cukier, jajka, wodę, olej, mąkę przesianą z proszkiem. Piec 40 min e temp. 180 C. Przekroić na 3 części po wystudzeniu. Odmierzyć szklankę mleka i zagotować. W pozostałej części rozmieszać budyń z cukrem i żółtkiem a następnie wlać do gorącego mleka i zagotować. Masło utrzeć dodając budyń. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy stężeje dodać do masła utartego z budyniem. Pierwszy krążek biszkoptu posmarować dżemem, drugi niewielką ilością masy. Następnie na masę ułożyć delicje i owoce i ponownie położyć masę. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta ozdobić owocami, polewą i bita śmietaną. Składniki polewy włożyć do garnka i pozostawić na wolnym ogniu. Dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.