margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 składniki 2 paczki ciasta francuskiego 1 paczka sosu pieczarkowego winiary 0,5-1 kg pieczarek 2-3 pietruszki 4 marchewki sredni seler 1-1,5 por sposób przygotowania Farsz: W garnku rozpuscic lyzke masla. Warzywa pokroic w niezbyt dlugie paseczki ok. 3 cm. Wlozyc do garnka i dusic az beda miekkie. Doprawic np sola, pieprzm, vegeta. Ciasto rozmrozic i pokroic na kawalki troche mniejsze od kartki formatu a5. Jeszcze cieply farsz wylozyc na ciasto. Zwinac w gruba rurke i boki przydusic widelcem. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 150-180 stopni przez ok 40 minut. Wylozyc na talerz i polac sosem i jesli zostal farszem. Sos: Sos przygotowac wg prezpisu na paczce. Pieczarki pokroic i ugotowac do miekkosci. Wymieszac z sosem, ktory ma byc dosc gesty. Cytuj
ala291 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 a co znaczy:" i boli przydusic widelcem "?? Cytuj
margheritac Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Przepraszam alu Ciebie i wszystkich uzytkownikow. Nie przecytalam tego co napisalam i przez to ta pomylka... Zamiast k nacisnelam l i w ten sposob zamiast boki wyszlo boli... Przepraszam najmocniej i poprawiam przepis. Cytuj
speedo Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Fajny przepis ale nie jestem przekonany do sosu z torebki :lol: wole sam zrobić... Cytuj
margheritac Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Przyznam sie szczerze ze ani ja ani moja mama nigdy nie probowalysmy tego przepisu z wlasnym sosem. Smakuje nam w tym wypadku ten pieczarkowy i nie tylko nam. Do mojej mamy na obiad przychodza na ta potrawe wszyscy ksieza z parafi! 🙂 :( :P :lol: Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Przepraszam alu Ciebie i wszystkich uzytkownikow. Nie przecytalam tego co napisalam i przez to ta pomylka... Zamiast k nacisnelam l i w ten sposob zamiast boki wyszlo boli... Przepraszam najmocniej i poprawiam przepis. ależ nic się nie stało:)) tutaj można wszystko poprawic i problem znika:)) dziękuje za wyjasnienie:)) pozdrawiam:)) Cytuj
Armenika Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Na pewno pyszne, musze spróbować :D Ciasto francuskie ma mnóstwo zastosowań. To fantastyczny półprodukt! Ja najczęściej przygotowuję pizzetki (pizzerinki). Łatwe, proste i przyjemne. Ciasto francuskie dzielimy na kawdraciki i na każdym kładziemy "mieszankę" wg uznania na to tarty serek np. parmezan i do piekarnika. Moja "mieszanka" to przecier pomidorowy+zioła+posiekana drobno cebulka, czosnek, ogórek konserwowy, szyneczka i co tam wpadnie. Czasem oliwki, czerwona fasola, kukurydza.... Co kto lubi. To świetna przekąska na przyjęciu. Szczególnie do piwa :) Cytuj
kingaprzepisy Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 ciasto francuskie dobrze smakuje z konkretami jak i na słodko, ja lubię ciasto francuskie z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym, choć zawsze mam problem z estetycznym zawijaniem ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi