Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Zapiekanka z mięsem i warzywami 50 dag małych ziemniaków, sól, 3 marchewki, 20 dag brokułów, 20 dag fasolki szparagowej, 1 szlotka, 400 g mielonego mięsa, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, pieprz, 200 g śmietany kremówki, 100 g startego parmezanu, 1 łyżeczka mielonego kminku, tłuszcz do posmarowania naczynia Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i obrać. Marchew, brokuły i fasolkę oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, marchew pokroić w krążki. Wszystkie warzywa krótko zblanszować w osolonej wodzie i odcedzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Szalotkę oczyścić i posiekać. Cebulkę wymieszać z mięsem, tartą bułką, pietruszką i rozkłóconym jajem. Masę doprawić solą i pieprzem i uformować z niej małe kulki. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim warstwami ziemniaki, warzywa i mięsne kulki. Śmietanę wymieszać z parmezanem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zapiekankę polać sosem śmietanowo-serowym i piec ok. 20 minut. Przed podaniem danie posypać posiekaną pietruszką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.