apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Składniki 5 dużych jaj 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Robić jak biszkopt,przekroić po upieczeniu i nasączyć. Krem.. Ubić 1/2 litra kremówki z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru,dodać zimną żelatynę. ...1 1/2 łyżki żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody i po napęcznieniu dolać 1/2 szklanki gorącej wody-dobrze rozmieszać i ostudzić. Przekładając placki masą smaruje je dżemem z czarnej porzeczki z obu stron,moja rodzinka bardzo lubi ten placek chociaż nie jest to tradycyjna wuzetka. Na zachętę zdjęcie... Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Bardzo dawno nie robiłam W-Z,dzięki Eluś za przypomnienie. Krem co napisałaś mam prawie identyczny,posiadam też przepis z innym kremem:75dkg twarogu lub 3 serki homo;ok 1 1/4 szkl.cukru-pudru;szkl.śmietany kremowej;7 płaskich łyżeczek żelatyny;zapach cytrynowy(tego kremu nie robiłam,więc nie wiem jak wychodzi? Ale przepis mam od znajomej która robiła.) Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Kurcze,ja też daaawno nie jadłam w-z!A z tym dżemem to fajny pomysł,pewnie jest bardziej orzeżwiająca. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Basiu według mnie jest lekko kwaskowa bo sama śmietana dla mnie jest mdła...taką po prostu polubiliśmy. :lol: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Apsik podaj w jakiej kolejności miksować te składniki do ciasta bo nie za bardzo wiem kiedy dodać olej do ciasta. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Edytko robi się tak jak biszkopt...miksuje białka na sztywno i dodaję stopniowo cukier,następnie żółtka a póżniej mieszam łyżką delikatnie dodając naprzemian mąki wymieszane z proszkiem i kakao i olej. Jeżeli ciasto byłoby za gęste to możesz dodać wody przegotowanej zimnej ze 2 łyżki. Cytuj
lily Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 dzisaj ja zrobilam, calkiem smaczna tylko biszkopt troszke suchy ,mysle ze trzeba go nasaczyc przed przelozeniem :D Cytuj
apsik Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Lily oczywiście ,że biszkopt można nasączyć-choć dla mnie taki z olejem tego nie wymaga. Ja dość grubo smaruje dżemem i placki są wilgotne...cieszę się że spróbowałaś,pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 22 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Robiłam w sobotę wuzetkę na życzenie synka i nawet nie zdążyłam jej udekorować bo zniknęła w okamgnieniu. Tylko to zdążyłam sfotografować.... :grin: Cytuj
marzycielka Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 apsik ślicznie wygląda twoja Wuzeteczka i jaka wysoka ci wyszła Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Wcale się nie dziwię że zniknęła w oka mgnieniu,takiemu ciachu trudno się oprzeć :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.