Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masa Karpatkowa:

kostka masła

0,5 litra mleka

opakowanie kremu karpatka ( jak na zdjeciu)

post-9750-1209829860_thumb.jpg

Masa czekoladowa:

1/2 litra mleka

cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

5 żółtek

2 łyżka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki kakao

Polewa:

2 tabliczki dobrej czekolady

pół kostki masła

4 łyżki mleka

Dodatkowo:

mleko skondensowane w puszce,słodzone

4 paczki krakersów Lajkonik

słone orzeszki

Wykonanie:

1.Mleko w puszce gotujemy 3 godziny na małym ogniu , pilnujac aby puszka była ciągle zanurzona w wodzie, najlepiej zrobić to dzien wczesniej aby karmel w puszce wystygł. Nigdy nie wolno otwierac puszki zaraz po ugotowaniu!!!!

2.Mase karpatkową robimy wg. przepisu na opakowaniu.

3.masa czekoladowa: z pół litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao .

4.W blaszce o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) układamy krakersy

post-9750-1209830928_thumb.jpg

układamy drugą warstwe krakersów uzywając masy czekoladowej jako kleju.

post-9750-1209830972_thumb.jpg

Na krakersy kładziemy mase czekoladową, posypujemy ją orzeszkami

post-9750-1209831022_thumb.jpg

Na mase czekoladową z orzeszkami nakładamy mleko z puszki

post-9750-1209831076_thumb.jpg

Kładziemy kolejną warstwe krakersów

post-9750-1209831108_thumb.jpg

Krakersy posypujemy orzeszkami i kładziemy mase karpatkową

post-9750-1209831150_thumb.jpg

Na mase karpatkową krakersy

post-9750-1209831179_thumb.jpg

Składniki na polewe czekoladową rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ostatnią warstwe krakersów. Wierzch posypujemy orzeszkami.

post-9750-1209831246_thumb.jpg

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto jest najlepsze na drugi dzien.

post-9750-1209831299_thumb.jpg

post-9750-1209831314_thumb.jpg

Przepis na ciasto pochodzi z Wielkiego Żarcia : https://wielkiezarcie.com/przepis31223.html i jest naprawde warte polecenia

Opublikowano
wszystko dokładnie zapisane w przepisie, troszkę roboty jest przy tym ale..................... o wszystkim sięzapomina pałaszujęc tego "snicersika" SUPER POLECAM moim znajomym barrrrrrrrrdzo smakowało. PYCHOTA
Opublikowano

Jak smakuje tak pysznie jak wygląda to na pewno zagości niedługo na moim stole:) Odbiegnę tak od tematu, więc chciałabym zapytać się Ciebie czy nie wiesz gdzie można zakupić foremki do robienia falbanek/koronek z masy plastycznej?? Strasznie mnie zainteresowała taka sztuka zdobień tortów (w szczególności weselnych). Pozdrawiam cieplutko:)))

Opublikowano

dopiero teraz to przeczytalam. Juz ci odpisalam gdzie mozna kupic takie koronki . Ja zachorowałam na zrobienie takiego cuda wlaśnie ozdobionego taką koronką , nie wiem co ten tort ma w sobie ale jestem nim oczarowana!!

post-9750-1210911878_thumb.jpg

Powiedz mi kochana jesli wiesz czym trzeba posmarowac tort przed nałożeniem masy cukrowej ,żeby był tak idealnie gładki , bez zadnych nierównosci? Jesli posmaruje sie biszkopt zwykłą masą maślaną to zawsze są jakieś góry i doliny a ten jest idealnie gładki!! moze nalezy posmarowac czekoladą , którą można wyrównać a na zastygniętą czekolade nałozyc krem maślany?

zobacz jak ta kobitka w filmiku dekoruje tort. Najpier smaruje go jakims kremem , który w lodówce zrobił sie twardy a pozniej smaruje masą :

Tutaj tez masz filmiki https://www.carriescakes.com/media.php

a to jest moja ukochana strona, te torty moge oglądac godzinami...: https://www.carriescakes.com/cakes.php

I mam jeszcze jedno pytanie. Zamawiam patere piętrową (taką jak na zdjeciu) , powiedz mi prosze czy warto kupić taką plastikową ,czy taka patera moze utrzymać ciężar tortu...?

pod koniec maja będe robic 2 piętrowy tort i jak to trzeba połączyc? na spodzie ułożyć większy tort i po prostu wbić tą rurke w gotowy juz tort i położyć kolejny, mniejszy ?? Bede ci bardzo wdzięczna za odpowiedz

post-9750-1210913096_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko postaram się po kolei odpowiedzieć na Twoje pytania :D

A więc jeśli chodzi o ten filmik to podejrzewam że tort przed nałożeniem masy plastycznej jest smarowany lukrem, ponieważ ja też stosowałam tą technikę tyle że dużo wcześniej dekorowałam tort samym właśnie takim lukrem. Poniżej podam Ci jak ja to wykonywałam (zawsze możesz zmodyfikować ten sposób wedle własnego pomysłu) i spróbuję Ci włożyć jakieś obrazki (bo jesteś wzrokowcem, zresztą jak i ja) Poniższy przepis starcza na dwukrotne polukrowanie okrągłego tortu o średnicy 20 cm.

Drewnianą łyżką utrzeć (chodzi tu o pałkę i makutrę, w przygotowaniu lukru są niezawodne, można też do tego użyć rózgi jak na zdjęciu poniżej) 3 białka oraz 350 g cukru pudru. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 krople niebieskiego barwnika (utworzy nam kolor śnieżnobiały) i 1 łyżeczkę gliceryny (powoduje ze lukier nawet po zastygnięciu nie będzie twardy jak kamień). Stopniowo dodawać i ucierać drugą porcję (350 g) cukru pudru, aż lukier będzie się ciągnął za podnoszoną łyżką Masy nie należy ucierać zbyt energicznie, ponieważ tworzą się pęcherzyki powietrza. Jeśli używamy miksera ustawiamy go na najmniejszej prędkości.

post-9915-1210932182_thumb.jpg

Lukier może na torcie utworzyć idealnie gładką, lśniącą powierzchnię. Powinna mieć wtedy szczególnie ostatnia jego warstwa troszkę rzadszą konsystencję. Lukrowanie wierzchu tortu: lukier nałożyć łyżką na wierzch tortu, a następnie rozprowadzić szpatułką. po pokryciu całej powierzchni, przeciągnąć do siebie po torcie szpatułką lub łopatką do lukru. Nadmiar lukru zdjąć ostrym nożem. Tort postawić na odwróconym talerzu lub specjalnym talerzu obrotowym. na bok tortu nanieść lukier. Małą szpatułką zakryć zupełnie warstwę ciasta i jak najstaranniej wyrównać lukier. Przytrzymując jedną dłonią szpatułkę lub łopatkę do lukru na boku tortu, obrócić tort drugą ręką i jednym ruchem wyrównać polukrowany bok. Z górnej krawędzi tortu zebrać nadmiar lukru. Zaczekać aż wyschnie oraz stwardnieje. Jeżeli nie bardzo zrozumiesz z tej mojej bazgraniny to nakładając lukier na tort bazuj się na tej pani z filmu:)))

post-9915-1210932204_thumb.jpg

PODAM CI JESZCZE PRZEPIS NA LUKIER BŁYSKAWICZNY JEST TAKŻE ŚWIETNY:

175 g cukru pudru, szczyptę soli, jedno białko oraz kilka kropel esencji waniliowej umieścić w średniej misce. Następnie ucierać energicznie przez około minutę. Miskę umieścić na rondlu z wrzątkiem i kontynuować ucieranie przez około 7 minut. zdjąć miskę z rondla i dalej ucierać, aż lukier zrobi się gesty, że będzie można nim posmarować ciasto.

post-9915-1210932193_thumb.jpg

Dorotko a jeśli chodzi o stelaż do tortu to tak masz rację te łączenia muszą iść przez środek tortu. tzn że trzeba w środku każdego tortu wyciąć otworek lub torcik delikatnie przeciąć przez środek nożem i przy wkładaniu tego plastiku pomóc sobie cieniutkim nożykiem rozszerzając boki torcika (te w środku) bo kiedy zaczniesz wbijać ten plastik to tort może ulec deformacji (już miałam przypadek w cukierni). Nie wiem jak ta patera będzie się trzymać pod ciężarem tortu, ale miałam przypadek na weselu moim własnym gdzie tort piętrowy położyłam na cienkim stelażu metalowym i w czasie krojenia po prostu chwiał się na boki (myślałam ze będę musiała go łapać), nie chcę nawet wspominać jakie porcje a raczej kawały tortu dostali goście:)))

Opublikowano

ANGI Jestes WIELKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!post-9750-1210948048_thumb.gifpost-9750-1210948048_thumb.gif dziekuje ci bardzo za te wszystkie wyjasnienia i podpowiedzi, post-9750-1210948136_thumb.gif!!!! A jesli chodzi o ten lukier to czy jest mozliwosc zastąpienia białka czymś innym bo panicznie boje sie surowych jajek post-9750-1210948123_thumb.gif

Opublikowano

Znalazłam w necie zdjęcie tak ułożonego na stelażu torta:))

post-9915-1210946860_thumb.jpg

O matko jaki ten stelaz jest rewelacyjny post-9750-1210948495_thumb.gif , dzięki za fotke kochana, juz wiem jak ukladac tort .

Opublikowano

Oj nie wiem czym można by było zastąpić białko przy robieniu lukru.....może sokiem z cytryny i przegotowaną wodą.....naprawdę nie wiem, ja zawsze używałam białka (wcześniej jajko sparszałam wrzącą wodą)

Opublikowano

Stelaż faktycznie i świetny i drogi :D gdyby na takim stał mój weselny tort goście na pewno mieli by ciasto w ludzkiej ilości :P Cieszę się ze chociaż troszkę Ci pomogłam:)

Opublikowano

Robiłam wczoraj snikersa dzisiaj była degustacja i całej mojej rodzince bardzo smakuje. Wystawiłam ocene 5 i wszystkim polecam. Dziękuję za wspaniały przepis.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.