speedo Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Zaczyna sie wiosna, a w sklepach coraz więcej nowalijek w tym szpinak. To danie jest bardzo proste i pyszne: Składniki: - makaron ok. 400 g (polecam penne lub tagliatelle) - świeży szpinak ok. 300 g - 3 małe szalotki - 3 ząbki czosnku - mleko - łyżka śmietany - sól - czarny pieprz (najlepiej młotkowany) - margaryna do smażenia - twardy ser do posypania (parmezan, gouda) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zeszklić szalotki z jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, oderwać twardy rdzeń i pokroić go w grube paski. Na rozgrznej patelni rozpuścić magrarynę i dodać szpinak. Poczekać aż sie skurczy i dodać szlotki oraz resztę czosnku. Dusić 2 minuty, dodać trochę mleka i poczekać aż wyparuje. Przyprawić i dodać łyżkę śmietany( UWAGA! Nie dodawać więcej śmietany ponieważ smak szpinaku musi być intensywny). Dusić jeszcze 3 minuty. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać z serem. Jest to błyskawiczne, pyszne i bardzo sycące danie. POLECAM Cytuj
biellysa Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Właśnie szukałam czegoś na kolację z makaronem!Jestem wielbicielką makaronu pod każdą postacią, ale najbardziej lubię świderki.Właściwie to makaron jest super uniwersalny, bo można komponowac z nigo cos na szybko,ale także elegancko na super okazje! a wy co myślicie o makaronie? Cytuj
niuniaczek Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Ja makaron - ależ owszem, natomiast mój mąż nie znosi dań makaronowych. Dlatego gotujemy sobie jak go nie ma w domu. Ten sposób będzie wypróbowany w przyszłym tygodniu. Cytuj
biellysa Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Właśnie się męczę nad wymyśleniem kolejnego dania na konkurs makaronowy na www.uwielbiam.pl okazało sie w praniui że o ile danie jest smaczne to jescze musi ładnie wyglądać na zdjęciu :P zawsze chciałam żeby jakiś profesjonalista zawitał do mojej kuchni i tu pojawiła się szansa!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.