speedo Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Tempura jest daniem z kuchni japońskiej. Jest to po prostu bardzo prosta panierka, którą obtacza się ryby, owoce morza bądź warzywa. Składniki: - mąka pszenna - mąka kukurydziana - lodowata woda ( jak najbardziej może być gazowana) - sól - biały pieprz - proszek do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy obie mąki i przyprawy. Dolewamy powoli wody i ucieramy trzepaczką na gładką masę o takiej samej konsystencji jak masa naleśnikowa. Gotowe! Teraz obtaczamy w tym rybę lub owoce morza i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Z ryb polecam pangę, a z owoców morza krewetki bądź przegrzebki. Smacznego! Cytuj
Olga Smile Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Chciałam dodać, że ciasto należy przygotowywać z bardzo ale to bardzo zimne wody. Jest to bardzo ważne!!! Czasami nie dodaje się mąki kukurydzianej, właściwie ja nigdy jej nie dodaję. A ciasto przygotowuję do obtaczania warzyw z 1 jajka, 1/2 szklanki lodowatej wody i niepełnej szklanki mąki. Dodaję jeszcze soli lub pieprzu. Jeżeli obtaczam owoce morza to ciasto przygotowuję z 2 żółtek, 3/4 szklanki lodowatej wody i 1 szklanki mąki. W sklepach z azjatycką żywnością można dostać gotową mieszankę do tempury, który rozrabia się tylko z lodowatą wodą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.