adrijah Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Bardzo fajna sałatka Kuronia, do której wszystko można zrobić dzień wcześniej, a potem tylko doprawić. Tak nawet jest lepiej. składniki: - 700 g ziemniaków - 300 g buraków ćwikłowych - 1-2 czerwone cebule - pęczek dymki - 2 ząbki czosnku - 2-3 ogórki kiszone lub jeszcze lepiej konserwowe - 50 g musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) - 2 żółtka - 100 ml oleju - cukier, sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraki również gotujemy bez obierania lub pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i dymkę siekamy. Musztardę ubijamy z olejem i dodajemy do niej dwa żółtka, cały czas ubijając tak, jak majonez. Łączymy w salaterce ziemniaki, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, posiekane ząbki czosnku. Wlewamy sos musztardowy, a na koniec posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.