Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt jasny:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)

Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .

post-9750-1210590886_thumb.jpg

Do ponczowania:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .

Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt

post-9750-1210590907_thumb.jpg

Masa Ananasowa:

2 puszki ananasów

2 budynie smietankowe

mleko

5 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

1 kostka margaryny

9 łyżek cukru

5 żółtek

dobra czekolada mleczna

-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy aby sok wyciekł z ananasów .

-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.

-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .

- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .

- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.

- ucieramy masło i margaryne , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .

Mase dzielimy na 2 częsci.

Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.

post-9750-1210590930_thumb.jpg

Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase

post-9750-1210590954_thumb.jpg

Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą mase i czekolade formując wypukłe strony ksiażki

post-9750-1210590978_thumb.jpg

tort pokrywamy mniejszym biszkoptem

post-9750-1210591000_thumb.jpg

w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,

Do posmarowania tortu :

1,5 kostki masła

cukier puder do smaku

Masło ucieramy dodajac cukier puder.

Powstała masą pokrywamy dokładnie tort

post-9750-1210591029_thumb.jpg

post-9750-1210591041_thumb.jpg

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.

Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Rozwałkowaną mase układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

post-9750-1210591155_thumb.jpg

Dekoracja:

dobrej jakosci czekolada gorzka

złoty barwnik w proszku

hostia

Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie

post-9750-1210591183_thumb.jpg

W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.

Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada

post-9750-1210591217_thumb.jpg

post-9750-1210591246_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko! Ja tylko patrzę i podziwiam i całym sercem gratuluję Ci zdolności. To jest nie tylko pasja, jak mówisz, to jest prawdziwy talent. Szczerze zyczę Ci jeszcze wielu wielu ciekawych pomysłów i inspiracji.. i koniecznie dziel się z nami Twoimi wypiekami, bo myślę, że nie tylko ja czekam na każdy nowy przepis i zdjęcie, jaki zamieścisz. Mam jedno pytanie odnośnie masy cukrowej, być może prozaiczne, ale lepiej się upewnić: "Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny" - powiedz w jaki sposób wyrabiać tą masę? Po prostu mieszać tak długo aż zacznie gęstnieć? Czy nie trzeba sie obawiać, że pojawią się jakies grudki? Serdecznie Cię pozdrawiam!

Opublikowano

Dla mnie bomba !!!!!! Wydaje mi sie ,że spory stopień trudności stwarza rozmieszczenie tekstu? .Podziwiam kunszt i gratuluję !!!!!!!!! :D

Dziękuje bardzo.

A co do textu to powiem ci,ze nawet nie jest to trudne . Linijki na których pisałam odbiłam delikatnie długim nozem i starałam sie pisać równo na nich,,,co mi niestety nie do konca wyszło bo kazda literka jest innej wielkosci post-9750-1210614660_thumb.gif pismo to ja niestety mam jak dziecko w podstawowce.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dorotko! Ja tylko patrzę i podziwiam i całym sercem gratuluję Ci zdolności. To jest nie tylko pasja, jak mówisz, to jest prawdziwy talent. Szczerze zyczę Ci jeszcze wielu wielu ciekawych pomysłów i inspiracji.. i koniecznie dziel się z nami Twoimi wypiekami, bo myślę, że nie tylko ja czekam na każdy nowy przepis i zdjęcie, jaki zamieścisz.

Po przeczytaniu tej części komentarza mam łzy w oczach post-9750-1210615220_thumb.gif

Bardzo ci dziękuje kochana za te słowa ,,,a wypiekami będe dzielić sie na pewno bo zdradze ci ,że mam kilka ciekawych pomysłow w najblizszym czasie.

To forum jest jednym z tych do których bardzo chętnie zaglądam .Na niektórych forach znajduje sie bardzo duzo osób , które wstawiają koszmarne komentarze a tym samym sprawiają ludziom przykrość ( wg. mnie probują sie dowartościować w ten sposob ). Jedna ,,inteligentna,, pani z innego forum napisała ,że mój tort ksiażka wygląda jak ,, złoty paw ( nie miała na myśli ptaka) , litery są niechlujne i nieczytelne , cytat za poważny jak dla dziecka, a ogolnie to są jakieś maziaje , blee ,, ...szkoda słow , ten komentarz swiadczył tylko i wyłącznie o tej pani.

Mam jedno pytanie odnośnie masy cukrowej, być może prozaiczne, ale lepiej się upewnić: "Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny" - powiedz w jaki sposób wyrabiać tą masę? Po prostu mieszać tak długo aż zacznie gęstnieć? Czy nie trzeba sie obawiać, że pojawią się jakies grudki?

Serdecznie Cię pozdrawiam!

jesli chodzi o mase to ja wyrabiam ją ręką. Jeśli dobrzerozpuscisz zelatyne to grudek nie będzie. post-9750-1210616735_thumb.gif

Rowniez Cie pozdrawiam Kochana

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.