viola32 Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Biszkopt kolorowy(przepis z www.gotowanie.pl) 5 jajek 1szkl.cukru 3/4 szkl.maki 1 lyzeczka proszku do piecz. 2 kisiele np.truskawkowe(po 38g kazdy) Bialka ubic ze szczypta soli,dodac cukier,zoltka i zmiksowac.Dodac przesiana make z proszkiem i wymieszac.Piec ok.25min w 180 stopniach.Po ostudzeniu przekroic na 2 czesci. Ja zastosowalam trick z upuszczaniem ciasta z wys.ok.25cm.i biszkopt rzeczywiscie jest inny. Wykroic z biszkoptu serce ostrym nozem a jak mamy forme o ksztalcie serca to w takiej upiec biszkopt(nie trzeba sie wtedy tak meczyc) Masa: 3 jajka 1 kostke masla(ew.marg.Kasi) ok.3 lyzeczek kakao kawa ziarnista do smaku 1/2 szkl.cukru pudru Jajka ubic na parze z cukrem.Maslo utrzec i po trochu dodawac mase jajeczna.Gdy ladnie sie utrze dodajemy kakao,ucieramy i dodajemy odrobine kawy tak do smaku wymieszac dokladnie. Gotowa mase nalozyc na pierwszy blat i przykryc drugim blatem.Wierzch posmarowac odrobina masy. Biszkopt przed nalozeniem masy mozna troszeczke naponczowac ,bo i tak jest puszysty. Masa cukrowa: 400g cukru pudru 2 lyzeczki zelatyny 40ml wody Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, podgrzac , ostudzic lekko nastepnie dodac do cukru i energicznie wymieszac mikserem . Poczekac az masa stwardnieje przelozyc na stolnice wysypana maka ziem.i rozwalkowac walkiem na pozadany ksztalt.Mase za pomoca walka przeniesc na tort obciac wystajace czesci. Z pozostalej masy zrobic rozyczki. Mozna z bitej smietany zrobic rozetki na torcie zawsze dodaja uroku tortowi. Ja swoj tort z masa cukrowa robilam pierwszy raz i wazne jest by wierzch tortu byl idealnie gladki i boki tortu posmarowane porzadnie masa maslana wtedy masa cukrowa ladnie przylega. Angi i Dorotaxx cos tam kombinuja z lukrem na wierzchu tortu wtedy masa ladnie przylega(pozdrawiam nasze zdolne kolezanki :D ). Warto od dziewczyn cos tam podpatrzec bo maja talent! Cytuj
ANGI Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Torcik wygląda apetycznie, i jak na pierwszy raz to moim zdaniem SUPER, praktyka czyni mistrzem:)) Ja tą praktykę zdobywałam przez 10 lat i nadal się uczę. Co jakiś czas przychodzą do nas nowe trendy, jakieś nowości. W cukiernictwie to tak jak i w modzie idzie się za tym co jest na topie:) Teraz w dekorowaniu mamy styl angielski, czyli słynne torty oblekane masą plastyczną. Myślę że świetnie wtopisz się w nasze towarzystwo i wspólnie będziemy się uczyć od siebie i przekazywać swoje "mądrości" A co do lukru pod masę plastyczną, to powiem Ci że warto wypróbować:D) Lukier lekko twardnieje a nałożona masa jest na nim doskonale równiutka (dotyczy to przeważnie ciast biszkoptowych bo ich powierzchnia jest miękka i mimo że nałożymy wcześniej krem maślany to bywa że deformuje tort. No ale jeśli ktoś ma świetną rękę i wyczucie to i bez lukru sobie poradzi:)) Pozdrawiam cieplutko:))) Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Mozna z bitej smietany zrobic rozetki na torcie zawsze dodaja uroku tortowi. Violu bita śmietana rozpuszcza każdą mase cukrową. Sama sie o tym przekonalam kładąc rozetki z bitej śmietany na marcepan . Angi i Dorotaxx cos tam kombinuja z lukrem na wierzchu tortu wtedy masa ladnie przylega(pozdrawiam nasze zdolne kolezanki :D ). Warto od dziewczyn cos tam podpatrzec bo maja talent! Bardzo dziękuje za miłe słowa. A jak na pierwszy raz to Twój torcik jest super! Pozdrawiam Cytuj
ANGI Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Dorotka ma rację, bita śmietana rozpuszcza każdą masę cukrową jak i marcepan ponieważ wchłania z niej cukier puder. Mi dzięki Bogu to się nie przytrafiło bo posłuchałam rad koleżanki. Pozdrawiam cieplutko:)) Cytuj
viola32 Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Serdecznie dziekuje za cenne rady.Wasze torty sa naprawde przesliczne i chetnie bede podpatrywac (i napewno nie tylko ja)od Was.Cieplutko pozdrawiam. Ps.Jednak lepiej formuje sie rozyczki z masy marshmallows niz z cukierniczej.Musze jeszcze sprobowac zrobic ta mase-lukier plastyczny z dodatkiem glukozy,czy bardzo sie rozni od tej na samej zelatynie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi