Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Śląski sernik z kruszonką Ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 1/4 l letniego mleka 50 g masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 200 g miękkiego masła 200 g cukru 3 jajka 1 kg białego sera 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli starta skórka z cytryny Kruszonka: 350 g mąki 200 g cukru po szczypcie soli i cynamonu 200 g stopionego masła masło do smarowania blachy Część mąki przesiać do miski, we wgłębienie wkruszyć drożdże, wlać mleko, lekko wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu 15 min, aż wyrośnie. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masło roztopić, przestudzić, połączyć z rozczynem. Zagniatać z pozostałą mąką, cukrem, jajkiem i solą. Wyrabiać twarde ciasto drożdżowe. Odstawić na 30 min, by wyrosło. Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem na pianę, dodać jajka, ser, sól, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny; utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta, wyłożyć na posmarowaną masłem blachę, na wierzch nałożyć masę serową. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z solą, cukrem i cynamonem, dolewając masło wyrobić dość gęste ciasto. Rozetrzeć rękami na grudki, posypać wierzch sera. Placek odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec w temp. 210 °C przez 20-25 min Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.