łolga Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 W internecie jest sporo przepisów na CORDON BLUE, ja napiszę jak robie je na swój sposób: Składniki: - 2 filety z kurczaka (najlepiej duże) - musztarda ( standartowo sarepska ale moze być inna, jak kto lubi) - opakowanie boczku wędzonego w plasterkach - ogórki kiszone - jajko - mąka - przyprawy wg. uznania ( ja używam potrawki lub delikatu do mięs i czosnku granulowanego czasem) - olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety rozbijamy bardzo cienko uważając aby nie zrobić dziury. Każdy filet nacieramy mocno przyprawami ( jeśli postoją pod folią w lodówce będą jeszcze lepsze ale nie jest to konieczne) jedną stronę każdego "sznycelka" smarujemy musztardą, na to kładziemy po plastrze wędzonego boczku i po połówce ogórka kiszonego ( jeśli ogórki są duże i grube , lepiej pokroić na węższe słupki). Każdy sznycelek zwijamy ciasno ( zdarza mi się na tym etapie obwiązywać je nitką ale potem jest dużo zachodu z odwijaniem, bez tego też się da usmażyć, można też skorzystać z wykałaczek lub specjalnych szpikulców ),każdy rulonik moczymy w bardzo lekko osolonym rozkłuconym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na dość głębokim oleju na patelni na małym ogniu. Polecam z puree ziemniaczanym i jakąś świeżą surówką ( mizeria lub sałata ze śmietaną). Opcjonalnie na boczku można położyć jeszcze plaster sera, ja tego nie robię bo niestety po zapiekanym serze często zdarza mi się męka z powodu bólu żołądka :D Czekam na wasze opinię i życzę smacznego :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.