magdalenka_23 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Zacznę od tego że rosół gotuję z dwóch udek z kurczaka i kawałka wołowego (szponder, antrykot) Dodatkowo: * marchew z rosołu * Spora cebula. * 1 kg pieczarek * 15 dk utartego sera (niekoniecznie) * pół pęczka natki pietruszki * 3 jajka * bułka tarta * olej do smażenia * sól, pieprz i inne przyprawy do smaku i ciasto naleśnikowe doprawione do smaku ziołami i solą (potrzeba będzie conajmniej 15 sztuk) Mięsko oddzielic od kości i zmielić w maszynce wraz z dwiema marchewkami z rosołu . dodać dobrze odparowane pieczarki ( mozna je róznież przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać), zeszkloną cebulkę drobniutko pokrojoną, posiekaną natkę. doprawić solą i pieprzem. Usmażyć naleśniki... Każdy naleśnik posypać odrobinką sera, a na to wykładać duuużą łyżkę, farszu (można dodać do środka odrobinę ketchupu). zwinąć, panierować w jajku i bułce i smażyć. podawać z ketchupem lub innym sosem. Ja nielubię marnować jedzenia a za gotawoanym mięsem nie przepadam, stąd te krokiety :P Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Mgadalenko - zgadzam sie z Toba - nie wolno marnowac jedzenia - moja babcia zawsze mówiła, ze jeżeli ktoś wyrzuca jedzenie to kiedyś może mu go zabraknąc. Ja tez zawsze wykorzystuję mięsko z rosołku albo na piergi z mięsem (jedliśmy własnie wcozraj) albo na krokiety, tylko ja zazwyczaj mieszam pól na pół z kapustą ugotowana (albo kiszona albo zwykłą), chociaz z pieczrkami i miękiem też robiłam. Mamy wtedy pyszny obiad za niewielka cenę. Cytuj
Olga Smile Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Też lubię wykorzystywać mięso z rosołu. Gdy nie mam czasu bawić się z pierogami lub krokietami mielę kilka razy mięso, dokładam kilka marchewek z rosołu, rozbite jajka, sporo gałki, pieprzu, soli i przekładam w blachę do pieczenia i mam ... domowy pasztet :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.