marzycielka Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Ciasto "Pawi ogon" Ciasto: 5 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru pudru jajo całe+ 2 żółtka kostka margaryny pół szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szkl. mielonych orzechów (ja drobno je posiekałam) słoik powideł śliwkowych Mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek. Wymieszać i posiekać z margaryną. Dodać jajo i żółtka oraz śmietanę- zagnieść. Schłodzić. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na blachę 25x36cm. Piec 15-20 min.Pozostałe części rozwałkować, posmarować powidłami, posypać orzechami i zwinąć w rolady o długości formy, w której pieczony był spód i też upiec. Krem: 3 jaja, kostka masła, litr mleka, szkl. cukru, 2 op. cukru waniliowego, 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej W szklance mleka rozrobić mikserem mąkę i jaja. Resztę mleka zagotować z cukrami dodająć rozrobioną masę. Ugotować budyń i do jeszcze ciepłego wmiksować masło. Dodatkowo: winogrona zielone, 2 jednakowe galaretki, paczka biszkoptów, polewa Na upieczony spód wyłożyć pół kremu, ułożyć na nim rolady. Między roladami w wolne miejsca ułożyć winogrona i zalać tężejącymi galaretkami. Gdy zastygną wyłożyć na galaretkę resztę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty i polać je polewą. Całość schłodzić. Ciasto jest pyszne. Pierwszy raz je robiłam i mi wyszło. Nie sprawdzałam czy ciasto to jest już na tej stronie, ale mam nadzieję że nie.Polecam je do wypróbowania i aby zachęcić wstawiam poniżej fotki tego ciasta. Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Smakowicie wygląda to ciasteczko :P Cytuj
apsik Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Marzycielko piękny ten pawi ogon,bardzo apetyczny i kolorowy-napewno także smaczny. Cytuj
marzycielka Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 dziękuję za pochwały, a ciasto jest smaczne choć wymaga trochę pracy, ale warto je zrobić Cytuj
viola32 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Bardzo ciekawy przepis.Ciacho pieknie sie prezentuje w przekroju i polewa slicznie wyglada.Oj marzycielko smaka mi zrobilas...:P Cytuj
Jolanta Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 A ja chce sie dowiedziec czy to ciasto jest takie polkruche i czy podczas rozwalkowywania oraz zwijania sie nie bedzie kruszyc? I czy mozna te dwie rolady upiec na jednej blaszce? Jolanta! Cytuj
marzycielka Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Jolu ciasto jest półkruche, a szczególnie spód ciasta po upieczeniu. Gdy jest surowe nie ma problemu z jego rozwałkowaniem, nie kruszy się wcale. A roladki ja piekłam razem na jednej blaszce. Cytuj
figiel Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Marzycielko Twoje fotki działają na wyobrażnię ...... ciasto pieknie się prezentuje .Skoro piszesz ,że nie jest trudne do wykonania ,to nie pozostaje nic innego ,jak wypróbować nowy przepis :P . Pozdrawiam :P Cytuj
marzycielka Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Figielku ciasto do wykonania nie jest trudne, ale wymaga trochę pracy. Dziękuję za pozytywną opinię i zachęcam do wypróbowania i wyrażenia swojej opinii o cieście, gdy już je wykonasz. Będę czekała na twoją opinię. Cytuj
bernadettt Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Marzycielko Twój "pawi ogon" super się prezentuje i muszę go spróbować koniecznie.Robiłam go z trochę innego przepisu Joli.A i był piękny i smaczny,więc z Twojego przepisu na pewno nie będzie gorszy, a uwielbiam wszelkie modyfikacje ciast.Mój ostatni "pawi ogon" wygląda tak Cytuj
apsik Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Bernadett piękne to ciacho,chętnie wprosiłabym się na kawkę o ile jeszcze coś zostało. :P Cytuj
bernadettt Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Elu z tego niestety nie zostało ani okruszka :P Ale nie problem upiec następne :P Pozdrawiam i polecam to ciasto.Naprawdę rewelka! Cytuj
marzycielka Opublikowano 26 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 bernadett twe ciacho też super wygląda i na pewno jest też pyszne pozdrowionka Cytuj
figiel Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Bernadett ! apetyczne ciasto :P .Widzę ,że roladki są biszkoptowe ....jaką masą je wypełniłaś ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi