Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto "Pawi ogon" Ciasto: 5 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru pudru jajo całe+ 2 żółtka kostka margaryny pół szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szkl. mielonych orzechów (ja drobno je posiekałam) słoik powideł śliwkowych Mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek. Wymieszać i posiekać z margaryną. Dodać jajo i żółtka oraz śmietanę- zagnieść. Schłodzić. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na blachę 25x36cm. Piec 15-20 min.Pozostałe części rozwałkować, posmarować powidłami, posypać orzechami i zwinąć w rolady o długości formy, w której pieczony był spód i też upiec. Krem: 3 jaja, kostka masła, litr mleka, szkl. cukru, 2 op. cukru waniliowego, 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej W szklance mleka rozrobić mikserem mąkę i jaja. Resztę mleka zagotować z cukrami dodająć rozrobioną masę. Ugotować budyń i do jeszcze ciepłego wmiksować masło. Dodatkowo: winogrona zielone, 2 jednakowe galaretki, paczka biszkoptów, polewa Na upieczony spód wyłożyć pół kremu, ułożyć na nim rolady. Między roladami w wolne miejsca ułożyć winogrona i zalać tężejącymi galaretkami. Gdy zastygną wyłożyć na galaretkę resztę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty i polać je polewą. Całość schłodzić. Ciasto jest pyszne. Pierwszy raz je robiłam i mi wyszło. Nie sprawdzałam czy ciasto to jest już na tej stronie, ale mam nadzieję że nie.Polecam je do wypróbowania i aby zachęcić wstawiam poniżej fotki tego ciasta.

post-6080-1211219087_thumb.jpg

post-6080-1211219109_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo ciekawy przepis.Ciacho pieknie sie prezentuje w przekroju i polewa slicznie wyglada.Oj marzycielko smaka mi zrobilas...:P

Opublikowano

A ja chce sie dowiedziec czy to ciasto jest takie polkruche i czy podczas rozwalkowywania oraz zwijania sie nie bedzie kruszyc? I czy mozna te dwie rolady upiec na jednej blaszce?

Jolanta!

Opublikowano

Jolu ciasto jest półkruche, a szczególnie spód ciasta po upieczeniu. Gdy jest surowe nie ma problemu z jego rozwałkowaniem, nie kruszy się wcale. A roladki ja piekłam razem na jednej blaszce.

Opublikowano

Marzycielko Twoje fotki działają na wyobrażnię ...... ciasto pieknie się prezentuje .Skoro piszesz ,że nie jest trudne do wykonania ,to nie pozostaje nic innego ,jak wypróbować nowy przepis :P . Pozdrawiam :P

Opublikowano

Figielku ciasto do wykonania nie jest trudne, ale wymaga trochę pracy. Dziękuję za pozytywną opinię i zachęcam do wypróbowania i wyrażenia swojej opinii o cieście, gdy już je wykonasz. Będę czekała na twoją opinię.

Opublikowano

Marzycielko Twój "pawi ogon" super się prezentuje i muszę go spróbować koniecznie.Robiłam go z trochę innego przepisu Joli.A i był piękny i smaczny,więc z Twojego przepisu na pewno nie będzie gorszy, a uwielbiam wszelkie modyfikacje ciast.Mój ostatni "pawi ogon" wygląda tak post-4804-1211801147_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.